Парижкият синдром - един наистина странен феномен
Секция: ЛЮБОПИТНО
12 Януари 2019 08:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Парижкият синдром - един наистина странен феномен

/КРОСС/ Знаете ли, че много японски туристи, които отиват за пръв път в Париж, трябва скоропостижно да се върнат в родината си заради странния феномен, наречен Парижки синдром?

Халюцинации, разочарование, гадене, мания за преследване, потене... Това са само част от симптомите на една от болестите на модерния туризъм – така наречения Парижки синдром. Да, това е истинска болест, чиито жертви стават хора от цял свят, но най много сред тях са японските туристи. Всяка година между 10 и 20 японци, посетили френската столица, трябва да бъдат репатрирани от страната заради тази диагноза.

С две думи, това е болезненото разочарование, че Париж не е онова, което си очаквал.

Парижкият синдром е физическото измерение на разочарованието на японците от разминаването между представата им за Града на любовта и реалността. Един груб таксиметров шофьор, гледката на сервитьор, който крещи на клиент, защото не говори перфектен френски, са неща, които ние бихме подминали с вдигане на рамене. За японците обаче това би могло да бъде истински шок. Решаващ фактор тук е прекаленото идеализиране на Париж от японските медии. Японецът идва с романтичната представа за град с калдъръмени улички, изящно красиви жени, изкуство зад музейните стени и на всеки ъгъл...

Парижкият синдром за първи път е споменат през 1986 г. и е признат медицински проблем. На фона на над 6 милиона японски туристи, които посещават френската столица годишно, броят на засегнатите от синдрома е незначителен. Въпреки това японското посолство в Париж има гореща линия за страдащи от културен шок, за които осигурява болнично лечение, а при нужда – изпращане на засегнатия до самолета, с лекар придружител.

Лечението на синдрома е едно: туристът да се качи на самолета за Япония и никога вече да не се връща в Париж.