Барби става на 60 без нито една бръчка
Секция: ЛЮБОПИТНО
11 Януари 2019 10:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Барби става на 60 без нито една бръчка

/КРОСС/ През 2019 г. куклата „Барби" ще чества 60-годишнината си без нито една бръчка, предаде Франс прес. С руса или кестенява коса, с издължена или закръглена фигура, в образа на принцеса или пожарникар, "Барби" продължава да съблазнява децата и се възползва дори от социалните мрежи, за да привлича вниманието върху себе си. "60 години - това е много дълъг период в индустрията на играчките, където днес даден успех е с продължителност между 3 и 5 години", заяви гордо Нейтан Бейнард, директор по маркетинга за куклите "Барби" в групировката "Мател". Над 1 милиард кукли "Барби" са продадени от представянето ѝ в изложението за играчки в Ню Йорк на 9 март 1959 г.

Идеята за създаване на "Барби" хрумнала на съоснователката на "Мател" Рут Хандлър, докато отглеждала децата си. "Дъщеря ѝ Барбара имала ограничен избор на играчки - кукли, и можела да се превъплъти единствено в образа на майка, докато синът ѝ мечтаел да стане астронавт, каубой или пилот", поясни Бейнард. Така била създадена куклата "Барби", която е кръстена на дъщеря ѝ Барбара и изобразява жена с подчертано женствени форми. "Успехът е незабавен - през 1959 г. са продадени 300 000 екземпляра от куклата "Барби", каза Бейнард. Прототип на русокоса калифорнийка, „Барби" дълго бе критикувана заради имиджа си на нереална, богата и ленива жена.

"Това окарикатуряване е несправедливо - увери авторката на книгата "Барби завинаги" М. Лорд. - В действителност "Барби" е онова, което играещото си с нея момиче иска един ден да стане. Проблемът не е свързан с високата 28 см пластмасова фигурка, а с културата ни и с виждането, което имаме за женствеността." "Барби" стана астронавтка през 1965 г., 4 години преди Нийл Армстронг да стъпи на Луната. Първата чернокожа версия на "Барби" бе пусната в продажба през 1968 г. "Понастоящем 55 на сто от куклите, които продаваме в целия свят, не са русокоси, нито синеоки", подчерта Лиза Макнайт, генерален директор за куклите "Барби" в "Мател".