Корнелия Нинова: През 2019-а ще сложим край на статуквото
Секция: ПОЛИТИКА
11 Януари 2019 11:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Корнелия Нинова: През 2019-а ще сложим край на статуквото

/КРОСС/ За нас от БСП 2019 г. ще сложи край на статуквото и начало на промяната в България и в Европа. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група за началото на новия политически сезон.Уважаеми български граждани, да е честита, мирна и по-благодатна за България и вашите семейства 2019 г. Всяка нова година свързваме с надежда за нещо ново и нещо по-добро. Минаха само 10 дни от началото на тази нова година, но те показаха, нестабилност, несигурност, растяща бедност, погазване на държавността и правовата държава, корупция, некадърност на управлението във вътрешната и външната политика, която доведе във вътрешната до хаос, а във външната в два международни скандала", каза Нинова.

"Пет фирми получиха огромен коледен подарък - 1,3 млрд. за строителство на магистрали. Магистралите са необходими на България и Европа, разбира се. Тези пари обаче се раздадоха извън закона на фирми, срещу които текат разследвания и то без критерии. Единственият критерий, който се вижда, е, че тези фирми са организирали протеста срещу БСП за искана проверка в съмнение за строителството на магистралите. Тече с пълна сила процедурата за концесия на летище "София". Никакви

аргументи за национална сигурност, за отговорност към националните ресурси не бяха чути", каза Нинова.

По отношение на цените на вода, ток, парно и ел. енергия, Нинова заяви: "Ние от БСП няма да гледаме безучастно на случващото. Предприемаме следното по отношение на цените и помощта на българските малки и средни предприятия и домакинства. Настояваме КЕВР да влезе в ролята си на истински регулатор, а не обслужващ монополи и олигарси. Да приложи всички законодателни мерки за реално отразяване на цените. В

противен случай внасяме искане за оставка на цялата КЕВР", каза още Нинова.

"По темата "Корупция" - сделката с петте фирми и концесията на летище "София" заминават другата седмица в ЕК", допълни лидерът на БСП. Нинова заяви, че и в двата случая правителството на Бойко Борисов нарушава европейски правила.
"Ще искаме актуализация на бюджета по отношение на доходите на хората. Не ни казвайте, че не е възможно. Защото Министерски съвет я прави всеки месец", каза още Нинова и припомни за отношението към общините. Тя подчерта, че правителството раздава пари на общини на ГЕРБ извън всякакви правила.

"Днес нашите членове на НСОРБ внасят декларация, ако тази практика не се промени да се облагодетелстват приближените кметове, нашите представителите напускаме УС на НСОРБ. Всички решения на наболелите проблеми предлагаме в нашата "Визия за България" и "Визия за Европа", които на 26 януари ще бъдат официално приети, които ще станат нашата програма за европейските, предсрочните парламентарни и местни избори. Уважаеми граждани за европейско развитие, когато преди две години от БСП поискахме да сме равни на другите европейски народи, да няма двойни стандарти, вие ни заклеймихте. Това беше светотатство да се произнесе. Тогава казахте, че е антиевропейско", каза още Нинова.

По думите й ГЕРБ трудно ще "вземат завоя", защото през всички тези години ГЕРБ и ЕНП управляват Европа.

"Днес всички европейски лидери искат промяната на Европа. През всички тези години подкрепяхте безропотно позицията на г-жа Меркел за миграцията. Днес ще ви е трудно да вземете завоя. Ние ще бъдем последователни. За нас Европа, бъдещата, истинската, е тази, която зачита националния интерес на държавите членки, в която няма двойни стандарти, в която има по-малко бюрокрация и повече социална Европа. Ще работим усърдно европейската прокуратура възможно най-бързо да се конструира и да влезе в България", каза Нинова и пожела европейското правораздаване да донесе справедливост. Лидерът на БСП подчерта, че опозицията ще бъде категорично против Истанбулската конвенция, Пакта за миграци и пакета "Макрон".