Борисов праща транспортния министър в Брюксел заради превозвачите
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Януари 2019 14:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов праща транспортния министър в Брюксел заради превозвачите

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов обсъди развитието на ситуацията около пакета "Мобилност 1" с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, съобщиха от пресслужбата на правителството. Двамата са провели телефонен разговор днес.

Българският премиер е настоял пред председателя Таяни да бъде обмислена възможността темата да бъде оставена за разглеждане от следващия парламент след евроизборите, предвид последното гласуване на текстовете по пакета в Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент, на което два от трите доклада по пакета бяха отхвърлени.

Българският премиер е определил като странен казуса, че има политическо споразумение между ръководителите на различните парламентарни групи в транспортната комисия, че трите доклада по пакета "Мобилност 1" са неразделна част един от друг, но в същото време няма логика отхвърлените доклади да влязат за гласуване в пленарна зала.

"Два пъти транспортната комисия и един път в пленарна зала евродепутатите отхвърлят спорните доклади по пакета "Мобилност 1" и с това показват, че текстовете са небалансирани и предизвикват недоволство както у тях, така и у редица страни-членки на ЕС", е подчертал Борисов.

За да изрази всички резерви по отхвърлените доклади по пакета "Мобилност 1" и процедурите по гласуването им в пленарна зала на Европейския парламент, премиерът Бойко Борисов изпраща в Брюксел министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Министърът ще представи всички аргументи на страната ни по темата на среща с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. По време на срещата Желязков още веднъж ще представи идеята на България разглеждането на пакета "Мобилност 1" да бъде оставено на следващия Европейски парламент.

В четвъртък бългрски превозвачи протестираха в Брюксел по време на заседанието на транспортната комисия на ЕП. Днес при откриването на новата пленарна сесия на парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви: "Наясно сме, че ако се приемат регулациите в пакет „Мобилност 1", по-големите български фирми ще бъдат принудени да работят в централна Европа, или в страни, в които регулациите не важат. По-малките фирми просто ще фалират. В подобна ситуация сме длъжни да защитим интересите на превозвачите. Още повече, че протестите им се подкрепят масово от българите, при това независимо от техните политически пристрастия". В декларация пред парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова също заяви, че БСП ще бъде против Пакета "Макрон".

Вчера скандирахме "Победа", тъй като два от трите доклада отпаднаха при гласуването в комисията, обясни тази сутрин в "Здравей, България" представител на превозвачите.