Брекзит вече удря британското производство
Секция: СВЯТ
11 Януари 2019 14:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Брекзит вече удря британското производство

/КРОСС/ Британската икономика е нараснала с най-слаб темп от половин година през трите месеца до ноември, като заводите са пострадали от трудната среда за глобалната търговия и приближаването на Брекзит, предаде Ройтерс. Брутният вътрешен продукт се е увеличил с 0,3 на сто спрямо предходните три месеца спрямо растежа от 0,4 на сто през трите месеца до октомври. Отчетеният растеж отговаря на очакванията на анализаторите, анкетирани от Ройтерс.Производителите са пострадали от най-продължителния период на спад на производството от финансовата криза, като неблагоприятно се е отразило по-слабото търсене от чужбина, посочва националната статистическа служба. Само през ноември промишленото производство се е свило с 1,5 на сто на годишна основа и това е най-големият спад от август 2013 година.

Тревогите за световната икономика се увеличиха заради опасенията от търговска война между САЩ и Китай. Данни от Германия и Франция по-рано тази седмица също показаха намаляване на промишленото производство.

Цифрите съвпадат с резултатите от проучвания сред бизнеса и потребителите, които очакват силно забавяне на икономиката след растежа от 0,6 на сто през третото тримесечие на 2018 г. на фона на засилващата се несигурност около Брекзит и световните сътресения, предава БТА.

Отчетено на годишна основа британската икономика е нараснала с 1,4 на сто. Само през ноември растежът се равнява на 0,2 на сто спрямо очакваните 0,1 на сто. Банк ъв Ингланд (Bank of England) прогнозира икономически растеж от около 0,2 на сто за четвъртото тримесечие на 2018 година.