Модерен ехограф от ново поколение получи Катедрата по ортопедия към МУ-Варна
Секция: Здраве
11 Януари 2019 19:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Модерен ехограф от ново поколение получи Катедрата по ортопедия към МУ-Варна

/КРОСС/ Катедрата по ортопедия получи от МУ-Варна модерен ехографски апарат от ново поколение, оборудван специално за приложение в мускул-скелетната система. Той ще се използва както за хирургични ортопедични интервенции, така и за научно изследователската и обучителната дейност в университета. В България за първи път се внедрява подобен апарат от високо поколение, който традиционно се използва в елитните клиники в Европа. Новата апаратура дава възможност както за високоспециализирана диагностична и предоперативна дейност, така и за извършване на оперативни интервенции под ехографски контрол.
Първата операция, която лекарите извършиха, бе ахилотомия под ехографски контрол. Ахилотомията е част от лечението на криво ходило, но с помощта на новия апарат специалистите получават точна информация за прецизността на извършената интервенция и на резултатите.
„Всички в катедрата по ортопедия и травматология сме изключително щастливи. Ще използваме ехографския апарат за предоперативен и следоперативен скрининг, при големи костни операции, при предоперативно планиране на раменна, ахилесова и тазобедрена патология, както и при травми от спешен порядък. Апаратът дава безспорно точна картина и при ранен бебешки скрининг на тазобедрената става." Това каза проф. д-р Димитър Райков, ръководител на Клиниката по ортопедия и травматология в МУ-Варна.