Пловдив и Матера се готвят за откриването на Европейски столици на културата
Секция: КУЛТУРА
12 Януари 2019 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пловдив и Матера се готвят за откриването на Европейски столици на културата

/КРОСС/ Пловдив е първият български град, който печели титлата "Европейска столица на културата". Двадесет години след като беше домакин на Месеца на културата през 1999 г., градът ще отпразнува през 2019 г. най-престижната културна инициатива на Европейския съюз.

Европейска столица на културата е уникален за България проект, който предоставя нови възможности за развитие на потенциала на града победител и нова международна видимост на българската култура като цяло. След четири години подготовка, програмата на Пловдив 2019 включва над 300 проекта и повече от 500 събития. Те обхващат не само града, но и целия Южен Централен регион, както и градовете-финалисти от втория кръг на надпреварата - Варна, София и Велико Търново.

Гостите на града под тепетата ще могат да избират измежду множество събития - от различни изложби, чрез които могат да се запознаят с кирилицата, паневритмията до съвместни театрални продукции с други страни от Западните Балкани и ромските и турските общности.

Тържествата по откриването ще се проведат от 11 до 13 януари и ще включват редица събития на открито и на закрито - в това число музикално и танцово представление и светлинно шоу вечерта на 12 януари. Комисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел ще присъства на официалната церемония на 12 януари.

 

 

Десетките телевизионни екипи ще показват специално изградената кула, вместо Античния театър в Пловдив, превърнал се в символ на най-стария, постоянно обитаван град в Европа. Капацитетът му от 3500 места не позволява да посрещне хилядите гости, които се очакват да пристигнат за официалното откриване. Античният театър е построен през втори век (117 - 53 г.) по времето на римския император Марк Улпий Траян, разрушен три века по-късно и частично реставриран в оригиналния си архитектурен план.

Официалното откриване на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 е със спектакъла "Ние всички сме цветове", който ще се реализира на шестте нива на 30-метровата импозантна метална кула. Артистичен директор на светлинното шоу е Свен Сьорен Байер, технически ръководител е Щефен Фукс. Режисьор на спектакъла е Питър Брикс. Осветлението е поверено на Бьорн Херман, а видео дизайнът на Фридер Вайс. Визуалните ефекти поемат Хайо Рем и Даниел Бандке. Композитор е Христо Намлиев, а музикални отговорници - Кристиян Щайнхозер и Maкс Тридер. Режисьори на отделни картини в спектакъла са и Густав Рюб и Стайко Мурджев. Хореографията е на Лидия Клемент, а костюмите са на Педро Рихтер.

Първи на сцената ще излезе Теодосий Спасов, който ще изсвири произведение, създадено от него за този наистина специален за България повод. В грандиозния спектакъл ще вземат участие над 200 кукери от региона, Фолклорният ансамбъл "Тракия", ученици от Националната гимназия за сценични и визуални изкуства, над 200 хористи от всички пловдивски хорове, под палката на Диан Чобанов. С лазерни арфи ще се включат и изпълнители от АМТИИ, гайдари, над 150 деца от Спортното училище "Васил Левски" и над 1000 граждани на Пловдив.

Народната певица Валя Балканска и гайдарят й Петър Янев закриват спектакъла. След зарята в програмата се включва и световноизвестният немски музикант и продуцент на електронна музика Шилер, който с няколко часов сет на живо стартира европейското си турне от Пловдив.

Матера в Южна Италия е побратимата на Пловдив - Европейска столица на културата през 2019 г. Двата града взаимодействат активно по общи проекти и инициативи. Матера е носител на титлата заедно с регион Базиликата.

Програмата за Матера е организирана под надслов "Отворено бъдеще", като в центъра ѝ са поставени социалното и културното приобщаване и съвместните иновации. По-важните събития включват "Ars Excavandi" - съвременен поглед върху историята и културата на подземната архитектура, "Ренесансът: нов прочит" — пътешествие през артистичното минало на Базиликата и Апулия, и "Поезия на числата" — изложба, посветена на централната роля на математиката в работата на хората на изкуството през вековете.

Сред акцентите на откриването в Матера ще бъде представено първото открито представление на операта "Селска чест" от Маскани в сътрудничество с най-стария оперен театър в света - "Сан Карло" в Неапол, създаден през 1737 г. за имения ден на крал Карло ди Борбон, както и 27 проекта, разработени с местните творчески общности и с партньори от Европа. Официалното откриване в Матера ще се проведе на 19 и 20 януари и включва участие на 2 000 музиканти от всички села в региона на Базиликата и много други части на Европа. Комисарят по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич  ще присъства на официалната церемония на 19 януари.

През 2018 г. Валета в Малта и Леуварден в Нидерландия бяха Европейски столици на културата. След Пловдив и Матера през 2019 г. следващите "Европейска столица на културата" ще бъдат Риека (Хърватия) и Голуей (Ирландия) през 2020 г., Тимишоара (Румъния), Елевсина (Гърция) и Нови Сад (Сърбия, страна кандидатка) през 2021 г., Еш (Люксембург) и Каунас (Литва) през 2022 г. и Веспрем в Унгария (препоръчан) през 2023 г.

Да пожелаем успех на Пловдив и на Матера като "Европейски столици на културата" 2019-а!