Йога съвети за зимата
Секция: Здраве
12 Януари 2019 08:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йога съвети за зимата

/КРОСС/ Бързи йога и лайфстайл съвети, които да ти помогнат да се справиш с някои основни проблеми през сезона и да те накарат да се радваш повече на зимата.

Нищо не може да се сравни с усещането да се сгушиш в одеалото си в някоя студена зимна утрин. Събуждайки се лениво с чаша горещо кафе, поглеждайки през прозореца се наслаждаваш на мъглата, или похапваш ядки, а вечерите прекарваш с приятели. Зимата винаги носи със себе си тези сладости. Въпреки това тя също е придружена от суха кожа, напукани устни, болки в тялото, настинка, кашлица, вирусни инфекции и ставни болки. Да не забравяме също глупавото и мрачно чувство, което е нежелан дар от времето навън.

Йога може да бъде твоята допълнителна защита тази зима, осигурявайки ти енергия и сила, с които да пребориш инфекциите. Ето няколко йога съвета, с които можеш да се насладиш напълно на зимния сезон.

1. Поддържай топлина
Колкото и изкушаваща да изглежда идеята да поспиш повече, не пропускай дневната си йога практика. Това ще ти помогне да се стоплиш и ще те предпази от болки и скованост в ставите. Започни деня си с няколко кръга на Сурия Намаскар(Поздрав към слънцето), последвания от няколко загряващи упражненя. Също така включи Сукшма Вяаям в своята практика. Това ще ти помогне да предотвратиш сковаността в ставите, често срещана през зимата особено при възрастните хора.

2. Дръж болестите далеч
Зимата идва и е последвана от настинка, кашлица, вирусни инфекции и др. Редовната йога практика помага на тялото да повиши имунитета си, така че да държи болестите далеч от теб.
Практикуването на пранаями (дихателни упражнения) помага да изчистиш задръстванията в гръдния кош, които се срещат често през зимата и повишават имунната система. Това е най-добрият сезон за Сурия Бхедана (Правилно носово дишане). Капал Бхати Пранаяма също загрява тялото и е добра практика за зимата. Опитай и Джал Нети, древна йога техника, преподавана в курса Изкуството да живееш - част 2, за да пребориш алергиите през зимата.

3. Победи тъгата
Мрачното време навън автоматично хвърля сянка и върху нас без причини, и ние често се чувстваме без настроение и в летаргия. Отдели с ивреме да медитираш. Работи като мигновена промяна в настроението и можеш да видиш разликата веднага! Добра идея е да седнеш със затворени очи за няколко минути, когато приключиш дневната си йога практика. Медитацията е чудесен старт на деня, подготвайки те да го посрещнеш със сила и усмивка.

4.Наслаждавай се, но гори калории
Зимата е перфектното извинение да се тъпчем с безброй вкустоии, както солени така и сладки. Въпреки това не позволявай заради това извинение да качиш килограми. Яж каквото ти се яде, но бъди сигурен че гориш калории с някои активни йога асани или разтягания, които да ти помогнат да намалиш теглото си, докато тонизират и вътрешната част на тялото.