„Булгартабак Холдинг“ затваря цигарената си фабрика в Благоевград
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Януари 2019 08:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Булгартабак Холдинг“ затваря цигарената си фабрика в Благоевград

/КРОСС/ „Булгартабак Холдинг“ затваря предприятието за производство на цигари в Благоевград, научи „Хоризонт“. Ръководството на дружеството е дало двудневен срок на хората да подадат заявления за доброволно напускане , заявиха работещите.

В най- голямото предприятие на цигарения холдинг от 2000 човека към момента са останали едва 200. Вчера те са били уведомени, че фабриката се закрива и за тях е по-добре да поискат работодателят да ги освободи по чл. 331 от Кодекса на труда, тоест да напуснат доброволно. При това положение съкратените ще получат между 4 и 5 брутни работни заплати, в зависимост от трудовия стаж, както и право да бъдат на борсата за четири месеца срещу минималното обезщетение. В противен случай ще бъдат пуснати в принудителен неплатен отпуск, а след това фабриката спира работа окончателно. 

През последните три месеца дружеството е работило денонощно на максимални обороти, без спиране през почивните и празничните дни, за да се изпълни в срок последната поръчка към клиенти на Булгартабак. Хората заявиха, че са крайно унизени и изтощени, дори споменаха за няколко смъртни случая. Затова никой няма да се противопостави на съкращенията, с които се закрива и най- голямото предприятие в холдинга. Въпреки това те са уведомили синдикалните централи за ситуацията.

Според приватизационния договор Булгартабак има ангажимент да запази предмета на производство до 2021 година в България, но не е уточнено къде. Така Благоевград БТ последва съдбата на дружеството в София.