Хиляди хора се очакват днес в Пловдив
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Януари 2019 08:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хиляди хора се очакват днес в Пловдив

/КРОСС/ Хиляди хора се очакват днес в центъра на Пловдив, където ще бъде кулминацията от откриването на града като Европейска столица на културата. Десетки събития са предвидени в откриващия уикенд, който започна от снощи.

Разнообразието от културни събития започна в петъчния ден с няколко изложби и концерти, които събраха доста повече хора от обикновено. Днес по обед продължава културната програма в артистичния квартал "Капана" с изпълнения на етноформация Жарава и проект "Българи". На сцената пред общината в ранния следобед читалищата от цяла Южна България ще представят шарена плетеница от танци и музика, пресъздаваща богатството на българския фолклор. По повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена в Пловдив гостува единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от стената, станала поле за изява на много улични артисти от 80-те до днес.

Довечера обаче ще е кулминацията на церемонията по откриването на Пловдив като Европейска столица на културата. От 19:00 ч. на 30-метровата кула, построена за голямото събитие, ще се качат над 1500 изпълнители от страната и чужбина, обединени в спектакъла "Ние сме всички цветове. Сред звездите, които ще участват в шоуто са Валя Балканска, Теодосий Спасов и немският DJ SCHILLER. Внушителната кула ще осигури видимост от 360 градуса. Върху конструкцията са монтирани над 350 прожектора и 10 огромни лед екрана.

Кметът на Пловдив е обнадежден, че въпреки многото критики, това ще е незабравимо събитие: "Смятаме, че със спектакъла тук това ще бъде нашето ключово събитие, което ще остане в сърцата на хората като общо, голямо, мащабно събитие. През годината всеки ще намери своето си събитие - за един ще бъде рок фестивал, за друг - изложба. Но това ще остане в съзнанието на всички".

Заради мащаба на спектакъла и очакваните много хора, са взети сериозни мерки за сигурност. Забранено е използването на дронове около огромната кула-сцена, като ще има 23 пропускателни пункта. От МВР нямат данни за заплахи за терористични актове. На всички възлови кръстовища ще има мобилни екипи, които ще следят за безопасността, каза изпълнителният директор на фондация „Пловдив 2019” Кирил Вълчев.

Няма да се допускат хора във видимо нетрезво състояние или носещи обемни багажи, допълни Велчев. На присъстващите ще бъдат раздавани одеяла и шалове с логото на Европейската столица на културата.

Очаква се над 50 000 гости да посетят официалното откриване, като сред тях ще са еврокомисарят по цифровата икономика и дигитално общество Мария Габриел и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Откриването на Пловдив – Европейска столица на културата ще се предава на живо в YouТube за всички, които нямат възможност да присъстват на мащабния спектакъл.