Меркел: Споразумението на ЕС с Турция за миграцията не работи добре
Секция: СВЯТ
12 Януари 2019 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Меркел: Споразумението на ЕС с Турция за миграцията не работи добре

/КРОСС/ Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че споразумението между Европейския съюз и Турция за овладяване на интензивния мигрантски поток не работи и критикува гръцката законова система
за слабите резултати при депортацията, съобщи Ройтерс.

ЕС и Турция сключиха споразумение през 2016 г., след като над един милион бежанци и мигранти пристигнаха от Средизмено море и Африка до гръцките брегове година по-рано.

Съгласно споразумението всеки мигрант, пристигнал в Гърция от Турция и неотговарящ на условията за получаване на убежище, трябва да бъде върнат обратно, като за всеки сирийски бежанец, върнат в Турция от гръцките острови, друг такъв ще бъде приет в страна от ЕС.

"За съжаление то не работи добре", заяви Меркел в отговор на въпроси на студенти в Германското училище в Атина. "И тъй като не работи добре, ние имаме тази пресираща ситуация на гръцките острови".

Управлението на мигранстката криза предизвика разединение в 18-членния ЕС: средиземноморските страни, които се сблъскват с наплива от пристигащи мигранти, често се чувстват безпомощни, докато по-богатите северни страни се оплакват, че хората стигат нелегално до тяхната територия, а пък страните от източния фланг отказват да приемат нови мигранти.

"Гръцката законова система е много сложна и по някакъв начин връщането на мигранти не работи", посочи още Меркел пред студентите.

"Всеки знае, че веднъж щом стигнеш до някой гръцки остров, можеш да отидеш в континенталната част, а щом стигнеш до там, можеш да отидеш някак до Германия, Швеция, Австрия или където и да е другаде, и така ние подкрепяме нелегалната миграция".

Меркел заяви, че е говорила с гръцкия премиер Алексис Ципрас за това. "Има много иракчани, много афганистанци и много други, за които нямаме решение в споразумението. Европа трябва да се погрижи за това също", отбеляза канцлерът.

"Малко е сложно, но в дългосрочен план не е приемливо някои европейски страни да казват, че този проблем не ги интересува".