По погледа ви си личи колко обичате шоколад
Секция: Наука
12 Януари 2019 17:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
По погледа ви си личи колко обичате шоколад

/КРОСС/ Случвало ли ви се е да дадете на някое дете парченце шоколад и да видите щастливо проблясване в окото му? Може би това е само един изпълнен с благодарност поглед. А може би има по-научно обяснение, пише PopSci.

Ново проучване доказва, че благодарение на прост очен тест е възможно да разберете колко много обича даден човек шоколадовите лакомства. Идеята е, че мозъкът ни реагира на различни стимули (като например консумацията на шоколад) като отделя допамин. Но макар и в по-малки количества, допамин се отделя и в окото, което е реакция на излагането на светлина. Досега се предполагаше, че тези два източника на допамин не са свързани, но учени от университета Дрексъл се опитват да докажат обратното.

Използвайки електроретинография - базиран на електроди тест, който измерва реакцията на ретината на светлина - екипът установява, че при получаването на шоколад ретината направо полудява. Всъщност тя реагирала толкова силно, колкото и когато човек приеме специално лекарство за стимулиране на отделянето на допамин. От друга страна когато на участниците в опита била дадена вода, никой от тях не реагирал толкова.

Събраните доказателства подсказват, че чрез електроретинография е възможно да бъде измерена реакцията към различни храни - много по-ефективен и лесен подход отколкото досегашните измервания, които са свързани с наблюдения на мозъка. Тъй като в проучването участвали само 9 души, засега учените не се ангажират с по-конкретни изводи, но изследванията им продължават.