Отново мръсен въздух в София 6 пъти над нормата
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Януари 2019 10:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отново мръсен въздух в София 6 пъти над нормата

/КРОСС/ Мръсен въздухът е отчетен в София тази сутрин. В столичния квартал "Хиподрума" замърсяването е 6 пъти над нормата. Замърсяване има още в "Надежда", "Павлово" и "Дружба" - там увеличението е 3 пъти. Това показват данните, отчитани от European Air Quality Index.

В "Младост" състоянието на въздуха е "лошо". Завишени нива на фините прахови частици има още в Перник, Благоевград, Велико Търново, Плевен, Шумен, Русе и квартал "Тракия" в Пловдив. По данни на Изпълнителната агенция по околна среда за последните 24 ч. замърсяване над нормите не е отчетено.

В сайта на Столичната община има прогноза, че днес се очаква средно замърсяване с ФПЧ в "Хиподрума" и "Павлово", а утре не се очаква замърсяване. Пределно допустимата концентрация за фини прахови частици се отнася към средноденонощната концентрация, осреднена за 24 часа (от 0 до 24 часа).

През юли след свой одит Сметната палата отправи десет препоръки към Министерството на околната среда заради мръсния въздух. В началото на ноември Брюксел даде два месеца срок на България да отговори защо не спазва изискванията за съдържание на фини прахови частици във въздуха. В подготвените промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух пък са предвидени глоби за кметове, които не взимат мерки за него.

Продължителното дишане на мръсен въздух може да се отрази и на най-здравия организъм, смятат лекарите. Петте най-сериозни здравни риска от мръсния въздух са остри респираторни заболявания на долните дихателни пътища, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), рак на белия дроб, исхемична болест на сърцето и инсулт.