Задържаха десетки при мащабна акция заради финансиране на тероризъм (обновена)
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Януари 2019 11:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Задържаха десетки при мащабна акция заради финансиране на тероризъм (обновена)

/КРОСС/ 43 души са задържани при акция за престъпления против Републиката, информираха от прокуратурата. Акцията срещу заподозрените върви в София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч. и се провежда от ДАНС, МВР и прокуратурата, като е стартирала в 5 часа тази сутрин. Тя е подготвяна от няколко месеца и е свързана със заплаха за националната сигурност.

Разследващи твърдят, че били правени нерегламентирани парични преводи в и от страната в особено големи размери по т.нар. метод „хавала" в рамките на международна организирана престъпна група.  Специализираният наказателен съд е издал 126 разрешения за претърсване и изземване в 50 адреса на жилища и офиси и в 26 автомобила, както и обиски на 50 лица. Вече са иззети документи, 32 000 евро и други вещи.

Установено е, че основният организатор на престъпната дейност е сирийски гражданин, пребиваващ в България. Той е арестуван в София, осъществявайки нерегламентирани „хавала" преводи, влязъл е в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации, както и с лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други видове престъпна дейност.

Как работи системата „хавала"?

От векове в света съществува система за изпращане на пари, наречена хавала. Под това название се крие стройна схема за превод на средства, използвана и до днес в Азия, Близкия Изток или Африка. Тя предполага, че клиентът се обръща към „брокер", на когото дава парите, а от своя страна посредникът се свързва със свои "партньори" в страната, за където е предназначен паричният превод. До ден-два те издирват получателя и му дават парите. Обикновено таксата за "превода" е около 5% от сумата.

Реално при тази схема липсва паричен поток, който да може да бъде проследен, тъй като обикновено "брокерите" плащат средствата от своя джоб. По тази причина хавала е отличен начин за финансиране на незаконни дейности, сред които и терористични атаки.

Акцията е съвместна на ДАНС, МВР и прокуратурата, като е стартирала в 5 часа тази сутрин. Тя е подготвяна от няколко месеца и е свързана със заплаха за националната сигурност.  Към момента арестите продължават. Очаква се около 13 часа от прокуратурата да дадат официална информация.