Учени откриха тленни останки от загадъчен древен човек
Секция: ЛЮБОПИТНО
18 Януари 2019 18:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени откриха тленни останки от загадъчен древен човек

/КРОСС/ Китайски учени откриха тленните останки от дете, което е живяло преди 100-200 хиляди години и у което са започнали да поникват постоянни зъби, съобщи сайтът Сайънс нюз. Става въпрос за най-древната подобна находка в Източна Азия.

Фосилизираната горна челюст на детето на 6,5-годишна възраст включва 7 поникващи постоянни зъба. Изследването на вътрешната им структура с помощта на рентгенови лъчи показало, че първият постоянен зъб поникнал едва няколко месеца преди смъртта на детето. Макар че корените на някои зъби израствали по-бързо, отколкото у днешните хора, строежът на челюстта, общо погледнато, е характерен за Хомо сапиенс.

Специалистите установили, че детето принадлежи към източноазиатска популация древни хора с относително дълга продължителност на живота, които посвещавали много време на грижите за потомството си и на възпитанието му. Учените обаче не знаят какво място в еволюцията на човека заемат въпросните тленни останки, които са открити в Северен Китай. Скелетът на детето, чиито зъби напомнят тези на съвременни хора, се отличава с необичайно съчетаване на анатомични особености, включително черти на неандерталци и на Хомо еректус. Учените са на мнение, че детето е Денисов човек.

Денисовците са вид или подвид изчезнали от лицето на планетата хора, чиито останки бяха открити в Денисовската пещера в Алтайския край в Русия.