Да си купиш българско гражданство
Секция: Коментари
23 Януари 2019 12:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Да си купиш българско гражданство

/КРОСС/ Един скандал в България показва нагледно колко безпомощен е Брюксел, когато трябва да се преследват измами и корупция. Както в случая с продажбите на българско гражданство, пише австрийският "Ди Пресе".

България беше разтърсена от скандал за търговия с паспорти, припомня изданието. Проверена ще бъде автентичността на близо 40 000 български паспорти, издадени през последните пет години на лица предимно от Македония. Предполага се, че става дума за продължила с години корупционна практика.

В сейфа на шефа на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) са открити пари, равняващи се на близо 300 000 евро, чийто произход е неясен. В края на ноември по настояване на премиера Бойко Борисов Агенцията бе закрита, но Катя Матева - жената, която допринесе за разкритията по случая - смята, че това е само маневра за отвличане на вниманието. „Единствената цел на тази проверка е да се успокои обществеността", посочва 43-годишната юристка пред австрийското издание.

Като директор на Съвета за даване на гражданство Матева сигнализира за корупционни практики. Още през 2016 тя бие тревога за това, че в продължение на години са били издавани хиляди фалшиви документи за български произход на македонци и албанци - срещу подкуп. Между 500 и 1000 евро на паспорт е било плащано, за да се получи български документ за самоличност, като в някои дни били обработвани до 200 подобни случая.

Силни врагове

С разкритията си Матева обаче си създава силни врагове. Според показанията ѝ, дадени и пред съда, от тези машинации се е облагодетелствал най-вече лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той отхвърля обвиненията. Оттук нататък Матева изпитва на гърба си цялата жестокост на системата, пише изданието. Тя е уволнена, без да се посочват основания за това, а оттогава не може да си намери друга работа. Съпругът ѝ, който работел в администрацията, също е уволнен.

„Тотално съм изолирана; заговори ли някой с мен, моментално си губи службата", споделя Матева пред "Ди Пресе". Български журналисти, които я интервюирали, получили след това телефонни обаждания от прокуратурата, посочва още изданието. "Изложена съм на опасност", казва Матева, като обръща внимание на това, че министър Каракачанов отговаря и за полицията.

Брюксел няма как да се намеси в този случай, защото даването на гражданство е от компетентността единствено на страните-членки. Само систематична, тежка злоупотреба, разтърсваща доверието на останалите страни от ЕС, би могла да предизвика обявяването на наказателна процедура. Но е твърде невероятно да се стигне до подобно нещо, коментира „Ди Пресе".
Източник DW