Паметник на културата в Пловдив става хотел
Секция: Туризъм
31 Януари 2019 16:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Паметник на културата в Пловдив става хотел

/КРОСС/ Рушаща се къща - паметник на културата в Стария Пловдив, бе съборена, а на мястото ѝ ще бъде построен хотел. Новата сграда ще повтаря като фасада и обем възрожденската къща. Преди разрушаването теренът бе обследван от археолози, които откриха там останки от живот от второто хилядолетие преди Христа.

В продължение на години сградата на улица „Стоян Чомаков" в Стария Пловдив се рушеше, а многобройните ѝ съсобственици не можеха да бъдат принудени да я укрепят. Изоставената къща стана опасна дори за преминаващите туристи по единствената улица, която извежда до емблематичното Небет тепе в източната част на архитектурния резерват. Сега имотът е закупен от инвеститори, които планират да построят на мястото малък хотел, запазвайки първоначалния облик на възрожденската къща.

София Христева, археолог: Това е по закон. Те са длъжни да възстановят паметника на културата такъв, какъвто е бил.

За окончателното събаряне на опасната сграда се произнасят две комисии на Института за паметниците на културата. Проектът за бъдещия хотел е съгласуван с НИКН, а строителните книжа са одобрени от общината. Работата на археолозите, обследвали терена преди събарянето, е била много рискована, защото сградата е била с прогнили греди и хаотично редуване на кирпич и стари тухли. Находките под нея обаче са зарадвали експертите.

София Христева, археолог: Става въпрос за едни дървени конструкции на сгради, може би дори и огради с вкопани мазета, най-вероятно става въпрос за структури от 1900 години преди Христа, след което теренът е бил подравнен от римляните, което унищожава всички следи и ги намираме в насипно състояние. В последствие е била изградена голяма представителна сграда от 2-3 век с цветни стенни мазилки, много богато украсена. И вече на по-късен етап една много голяма късно антична сграда от 4 век много добре запазена на места, с два входа, имала е 6-верижни помещения. От нея са запазени три зида във височина от 1.20 метра, в две от които стени има запазени входове на сградата. Тухлен градеж.

Предвижда се античните зидове да бъдат частично запазени и експонирани под стъклена плоскост в рамките на новия обект. За тях е планирано и артистично осветление. При разкопките са открити стъклени съдове, оловна фигурка на Атина Палада, амфора с печат, документиращ внос от Тасос и монети на тракийския цар Севт Трети. Артефактите все още се обработват и реставрират от експертите.