Христо Пимпирев: България прави международна наука в Антарктида
Секция: Интервюта
04 Февруари 2019 13:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Христо Пимпирев: България прави международна наука в Антарктида

/КРОСС/ България прави на Антарктида международна наука, заяви проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт. Той представи последните открития, направени с българско участие в Сутрешния блок на БНТ. Геолозите Стефан Велев и Камен Бонев участваха в международна експедиция, която се натъкна на останки от растения на остров Ливингстън.

Пет нови вида за Антарктида растения, открити от учените, доказват връзката между континента и Латинска Америка преди 90 млн. години. По това време днешна Антарктида е била континент с динозаври, фауна и буйна растителност, обясни проф. Пимпирев.

Кредният период е интересен и защото той е един от най-топлите в историята на Земята и позволява на учените да правят връзка със съвременното затопляне на климата.

Пимпирев каза, че големите температурни амплитуди са по-опасни от рекордните температури, на които сме свидетели в САЩ и в Австралия. Човечеството трябва да се приспособи към тях, като вземе мерки срещу замърсяването на въздуха и околната среда. Антарктическият сезон приключва през март и очакваме още много открития, каза проф. Пимпирев.