Ще развиваме круизен туризъм с Русия
Секция: Туризъм
06 Февруари 2019 15:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ще развиваме круизен туризъм с Русия

/КРОСС/ Ще развиваме с Русия круизния туризъм. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която се срещна в Москва с първия зам.-председател на руската Държавна Дума Иван Мелников. В разговора участваха и представителите на българската парламентарна делегация, придружаваща министър Ангелкова в официалната й визита в руската столица.

"Ще се радвам с общи усилия взаимно да увеличаваме интереса на руските и българските туристи към нашите държави", каза тя. Българският министър увери домакините си, че сигурността и безопасността на руските туристи са изключително важни в политиката за насърчаване на туристопотока.

"Имахме възможност да проведем срещи в Съвета на федерацията и Министерството на икономическото развитие и искам пред Вас също да изтъкна, че сред нашите основни цели е работата с руските региони, подчерта министър Ангелкова. Освен към популяризиране на възможностите за летни почивки рекламната кампания на министерството на пазар Русия е фокусирана също към културно-историческия, балнео- и СПА, оздравителния туризъм.

Важен акцент в нея са още детският отдих и детските лагери, които познаваме от ранна възраст, стана ясно от думите й. В сътрудничество с Вашето образователно министерство разработваме наредба, за да отговорим на изискванията на руския пазар в тази сфера. Разчитаме на Вашата подкрепа и занапред, за да можем за промотираме България като водещо и конкурентно място за почивка за руските туристи, заяви министър Ангелкова.Тя информира за постигнатите рекордни резултати в сектора през последните три години след създаването на самостоятелно Министерство на туризма. За първите 11 месеца на 2018 г. приходите от международен туризъм у нас възлизат на 7,2 млрд. лв., а визитите на чужди туристи през цялата минала година са над 9,2 млн., което е почти 5% ръст спрямо 2017-а. В сравнение с 2015 г. увеличението в броя на чужди туристи е над 30 на сто, а при приходите до ноември включително този ръст е над 34% за същите години.

Нашите съграждани обичат да почиват в България, увери Иван Мелников и подчерта, че руската страна е настроена да развиваме и занапред нашите взаимоотношения. Според него те са много близки по дух и имат добри традиции. "Искаме съвместно да насърчаваме круизния туризъм и да работим така, че да имаме добра транспортна свързаност", подчерта първият зам.-председател на Държавната Дума. Зам.-председателят на Народното събрание Явор Нотев, който е част от българската делегация, заяви, че и на парламентарно ниво развитието на туризма намира своята подкрепа.