Посланик Макаров: Съдбите на България и Русия са тясно преплетени и трудно ще ни разделят
Секция: Интервюта
08 Февруари 2019 09:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посланик Макаров: Съдбите на България и Русия са тясно преплетени и трудно ще ни разделят

/КРОСС/ На 10 февруари руските  дипломати честват своя професионален празник. Посланикът на Руската Федерация в България Н. Пр. Анатолий Анатолиевич Макаров е дипломат с богат 40-годишен професионален опит. Той бе любезен да разкаже за този празник, както и за установяването на българо-руските дипломатически отношения преди 140 години. След като завършва висшето си образование в Московския държавен институт за международни отношения /МГИМО/ през 1977 г., Анатолий Анатолиевич  започва работа в руското посолство в Холандия. През 1994-1998 г. е в постоянното представителство на Русия към ЕС в Брюксел. След това пет години е посланик в Република Южна Африка. От 2012 г. оглавява Департамента към МВнР на Русия за работа със сънародниците в чужбина. Владее холандски и английски език. Женен е и има син, който продължава семейната традиция. Синът му също е завършил МГИМО и работи в МВнР на Руската Федерация. Посланическият мандат на Н. Пр. Макаров в България започва през 2016 г. Неотдавна той сподели, че у нас се чувства най-добре в сравнение с другите страни, в които е работил. Казвал е също, че в развитието на руско-българските отношения има значителен потенциал и че се стреми като посланик на Русия да помогне, за да се реализират наличните резерви.

- Ваше превъзходителство, Русия е единствената страна, в чийто календар има празник на дипломацията. Кога и защо е установена тази традиция?
-  Ден на дипломатическият служител всъщност има и в календара на много страни от бившето съветско пространство. Освен в Русия той се отбелязва също в Беларус, Киргизстан, Таджикистан, Украйна. Така че не само у нас признават особената важност на тази професия. В Русия този празник е учреден с Указ на Президента от 2002 г. в чест на 200-годишнината на Министерството на външните работи. Датата 10 февруари е избрана, защото именно на този ден през 1549 г. за пръв път в документи е споменат „Посолски приказ"  - предшественик на Министерството на външните работи. Празникът е доста нов, но въпреки това се е наложил и всяка година се отбелязва много тържествено. В България, например, провеждаме в училището към посолството урок по дипломация, в който дипломати разказват за своята работа, за сложностите и радостите на своя труд. Полагаме и цветя пред паметника на победителите в Докторската градина, организираме концерт, обезателно вдигаме чаша шампанско за успехите и процъфтяването на нашата Родина.

-  Пред какви проблеми бяха изправени руските дипломати през 2018 г. в тази сложна международна обстановка и какви са най-важните задачи през новата 2019 г.?
- Обстановката в света наистина не беше лека. За съжаление покрай традиционните предизвикателства, остро се усещаше недостигът на доверие между страните. Някои държави така и не успяха да приемат факта, че светът е станал многополюсен и продължаваха да налагат своята воля със сила, с икономически и пропагандни методи. Но все пак имаше и успехи.

- Какво имате предвид?
- Последователно се развиваше сътрудничеството в Евразийското пространство, сериозно придвижване имаше в Сирия. Разширихме взаимодействието в културно-хуманитарната област, ярък пример за което стана Световното първенство по футбол. Тази година сред приоритетите ни са създаването на универсална антитерористична коалиция под егидата на ООН, мобилизиране на международната общност за по-ефективна борба с наркотрафика и другите видове организирана престъпност. Ще съдействаме за укрепването на позитивните тенденции в Сирия и на Корейския полуостров, за преодоляването на други кризи и конфликти преди всичко в Близкия Изток, Северна Африка, а също в Украйна.

- Отношенията между Вашингтон и Москва са в много сложно и напрегнато състояние.
- Ние, както и досега, сме заинтересовани от възстановяването на нормални отношения със САЩ и ЕС на принципите на равноправието и взаимното зачитане на интересите. Същевременно и занапред, разбира се, по подобаващ начин ще реагираме на засилената военна активност на НАТО и приближаването на военната инфраструктура на Алианса към руските граници.

- Дипломатическата професия е интересна, сложна и много отговорна, изисква висока  квалификация. Но как се става дипломат в Русия? Допуска ли се хора без специална подготовка да бъдат назначавани на дипломатически постове, както става в доста страни?  
- Работата на дипломата изисква широки познания в много области - история, право, владеене на чужди езици, етикет, протокол и дори психология. Затова като правило, случайни хора в тази професия няма. Дори, ако човек не е кариерен дипломат, той влиза в тази сфера и на тази длъжност, след като вече има специална подготовка.  Това е важно, защото на дипломатическа служба ти отговаряш не само за себе си, но и за честта на своята страна.

-  Анатолий Анатолиевич, Вие сте избрали тази професия за своя съдба? Доволен ли сте от избора си?
- На мен просто много ми се искаше да стана дипломат, винаги с интерес следях събитията по света. А когато се занимаваш с това, което ти харесва,  изпитваш удовлетворение от работата.

- Предстои една годишнина, свързана с богатата история на българо-руските връзки. През юли се навършват 140 години от установяването на дипломатическите отношения между Русия и България. Как оценявате моментното състояние на тези отношения в контекста на тези исторически събития?
- В момента, когато формално между нашите страни се установяват дипломатически отношения, българският и руският народ вече заедно са пролели много кръв на бойното поле. За официална дата на това събитие се приема денят, в който  А. П. Давидов, назначен за дипломатически агент и генерален консул в България, връчва акредитивните си писма на българския княз Александър Батенберг. Това се случва на 7 юли 1879 г., затова през 2019 г. ние ще отбележим 140-та годишнина на тази славна дата.

- Какво предвиждате да се случи на този ден през 2019 г.?
- Подготвяме план за мероприятия и каним всички, неравнодушни към тази годишнина, да се присъединят - все пак това ще бъде наш общ празник. Обезателно ще се проведат конференции и изложби, искаме също да проведем Дни на руското кино. Надяваме се, че ще успеем да организираме посещение в България на ръководител на някое от руските ведомства.

- Големи заслуги за защита интересите на България по времето на Освобождението от османско владичество има известният руски дипломат граф Н. П. Игнатиев. Ще се реализира ли идеята да бъде издигнат негов паметник на софийската улица, носеща неговото име?
- Да, има такава идея. За реализацията й е създаден инициативен комитет. Още повече, че в далечната 1903 г. Общинският съвет на София е приел такова решение, така че остава само то да се превърне в реалност. Струва ми се, че ще има много символика и смисъл, ако паметникът на граф Игнатиев се постави в годината, когато се навършват 140 години от установяването на дипломатическите отношения между нашите страни. Работим по този въпрос.

- През декември Вие изразихте удовлетворение, че 2018 г. е  била изключително успешна за руско-българските отношения и аргументирахте оценката си с редица важни събития и факти. Какво трябва да очакваме през 2019 г. в различните области на сътрудничество и партньорство?
- Действително 2018 г. бе доста успешна за нашите отношения. След многократно прекъсване, бе активизиран двустранният диалог на високо равнище. Състояха се визитите на президента и премиера на България в Русия. Бе проведено заседание на Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Поддържаха се контакти на представители на изпълнителната и законодателната власт. Разчитам, че и в текущата година ще се запазят тези позитивни тенденции и че ще можем да постигнем конкретни договорености.

- По време на българското председателство, нашето правителството постави акцент върху европейската интеграция на Балканите. Как оценявате обстановката в този важен регион на Европа?
- Ние внимателно наблюдавахме първото българско председателство на Европейския съюз. Ще се възползвам се от случая, за да поздравя ръководството на България с успешното му провеждане, за което свидетелстват оценките за „евровахтата" от страна на европейските чиновници и международните експерти. А в обстановката на Балканите, за съжаление, все по-често се вижда нарастване на усилията за подриване на многовековните връзки на Русия с балканските държави. Нашите съдби обаче са твърде тясно преплетени, за да може лесно да се разкъсат. Затова и занапред ще се стремим към запазване на конструктивното и равноправно сътрудничество на Балканите, в интерес на всички страни и народи в региона.

 

Интервюто взе Любомир Михайлов

в-к "Земя" и "Русия днес"