InSight постави щит върху сеизмометъра на Марс
Секция: Наука
08 Февруари 2019 08:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
InSight постави щит върху сеизмометъра на Марс

/КРОСС/Космическият апарат "ИнСайт" (InSight), който от декември миналата година позиционира сеизмометъра си на повърхността на Марс, успя да го нагласи така, че да получи инструкции да постави щита върху него, съобщи Би Би Си.

Куполовидният щит ще предпазва сеизмометъра от ветровете и колебанията в температурата. С него специалистите ще са по-уверени в точността на сеизмичните сигнали. "ИнСайт" има задача да регистрира вибрации от трусове и метеоритни удари на Червената планета. Данните ще бъдат използвани за изучаване на скалистите слоеве във вътрешността на планетата - от ядрото до кората.

Сеизмометърът на "ИнСайт" е произведен във Франция, като високочестотните му сензори са британски. След като сеизмометърът вече е калибриран и защитен, специалистите на НАСА ще започнат да инсталират топлинната сонда. Тя е в комплект с инструмент, който ще проникне на дълбочина 5 м в марсианската повърхност. Така ще бъде измерена вътрешната температура на планетата.

Досега измервания в космоса са правени най-много на дълбочина 2,5 м, но на Луната от мисията "Аполо".

Информацията от топлинната сонда ще даде представа на специалистите за активността на планетата. Космическият апарат "ИнСайт" кацна на Марс на 26 ноември миналата година в екваториалната равнина Елизиум, на около 600 км от местоположението на "Кюриосити" - другият марсоход на НАСА. Първоначалният срок на мисията е една марсианска година, която е равна на две земни.