Гръдни импланти могат да причинят рак
Секция: Здраве
08 Февруари 2019 17:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Гръдни импланти могат да причинят рак

/КРОСС/ Американското управление за контрол на храните и лекарствата предупреди, че гръдните импланти могат да причинят рак, след като многократно са регистрирани подобни случаи, предаде Асошиейтед прес.

Службата призова лекари, медицински сестри и други здравни работници да следят за появата на лимфом при пациентки с импланти на гърдите и препоръча лабораторни изследвания при съмнение. За първи път регулаторът отправя призив не само към пластичните хирурзи, но и към всички здравни специалисти.

Признаците са поява на оток, подуване и болка в областта на гърдите. Ракът се развива бавно и обикновено първоначално се прави операция за премахване на имплантите.

Американският регулатор официално потвърди връзката между имплантите и рака през 2017 г. Събират се данни в и извън САЩ. През миналата година са докладвани 250 случая на лимфом при пациентки с импланти. Все още се счита, че болестта се развива в редки случаи, тъй като всяка година в САЩ около 400 000 жени си присаждат импланти, а лимфом се развива при една от всеки 3000-30 000 от тях.

Повечето от пациентките с лимфом са си присадили някакъв вид имплант. Една пета от жените, подложили се на процедурата, получават усложнения (сърбеж, подуване, болка или разкъсване) и се налага да ги премахват след осем-десет години.