Проф. Кирхнер: Очакваме увеличение на износа на български храни и напитки към Япония
Секция: ИКОНОМИКА
09 Февруари 2019 11:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Кирхнер: Очакваме увеличение на износа на български храни и напитки към Япония

/КРОСС/ Износът на български храни и напитки към Япония може да се увеличи след споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Токио. Това прогнозира пред "Хоризонт" проф. Емил Кирхнер от университета в Есекс. Споразумението влезе в сила от 1 февруари и с него се премахват почти всички търговски мита върху вноса в Япония на европейски земеделски продукти:

„За държави като България би трябвало да има ползи в сектора на земеделието. Японският пазар ще се отвори за продукти като вино например, коментира проф. Емил Кирхнер в интервю за предаването „Събота 150".

Проф. Найджъл Дрифийлд от университета "Уоруик" допълни, че е напълно възможно да се стигне и до увеличаване на японските инвестиции в Източна Европа:

„И двете страни от споразумението - ЕС и Япония, ще спечелят много. Бих се насочил към източноевропейските държави, каквато е и вашата, където цената на труда все още е предимство при привличането на инвеститори".