Проектът "Северен поток 2" засилва влиянието на Русия в Европа
Секция: Русия
09 Февруари 2019 11:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проектът "Северен поток 2" засилва влиянието на Русия в Европа

/КРОСС/ Проектът за газопровода "Северен проект 2" е средство Русия да засили влиянието си в Европа чрез по-голям контрол върху доставките на енергия, заявява в редакционна статия днес германският консервативен в. "Велт", цитиран от ДПА.
"А сега Берлин използва лост да прокара проект, който разделя Европа - "Северен поток 2". Германия и Русия ще излязат победители от този проект, докато губещи ще са Полша, Украйна и всички онези страни в Европа, които изказаха опасения за сигурността и поискаха да се обуздае, вместо да се насърчава руското желание за агресия. "Северен поток 2" ще превърне Германия в основния дистрибутор на руски природен газ в Европа. Това е смислено от икономическа гледна точка, но политическият негативен ефект ще е значителен: Москва ще увеличи мощта си, докато недоверието на централно- и източноевропейците към Германия ще нарасне", посочва вестникът.
Друг германски всекидневник, "Райн Некар Цайтунг", се пита доколко благоразумно от страна на Берлин е преследването на спорния проект за газопровода "Северен поток 2" в момент, когато Русия показва мускули.
Много е хубаво, че германско-френските отношения бяха изгладени /с компромиса за регулирането на газопровода "Северен поток 2"/. Защо обаче този газов проект се лансира точно сега, от което ще спечели най-вече Русия, страна, която току-що заяви, че иска да увеличи ядрения си арсенал и разполага с ракети, които могат да достигнат безпроблемно Германия, центъра на ЕС, пише редакционният екип.