Рибки от Индонезия лекуват псориазис в село Сусам
Секция: ЛЮБОПИТНО
09 Февруари 2019 12:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рибки от Индонезия лекуват псориазис в село Сусам

/КРОСС/ Редкият вид рибки Гара руфа развъжда Христо Колев от село Сусам. За тях е известно, че се използват при СПА процедури, защото лекуват псориазис.

Рибките нямат зъби. Хранят се с най-горния слой на кожата като отделят веществото диантамол и кожата става много гладка. При заболяването псориазис например в този слой на кожата се образуват мъртви клетки и рибата ги изяжда.

Първите рибки Гара руфа Христо купува от Индонезия. Прави басейн в двора на къщата си в Сусам и започва да ги развъжда. Родното място на рибата е Кангал, Турция. В България се развъжда трудно, защото е капризна. Първата партида, която Христо купува, измира. Но той не се отказва и взема други рибки от същия вид. Така вече отглежда четвърто-пето поколение. В момента в басейна плуват над 10 000 рибки. Ядат страшно много, като се хранят с чернодробна храна, разказва Христо.В СПА курортите има процедури с тези рибки само за крака, а тук е възможно да се потопи цялото тяло, въпреки че басейнът не е правен с тази цел. Поради големия интерес обаче, Колев пуска хора на приятелски начала. Жена от Пловдив първа се уверила в лечебните свойства на рибките. След 10 процедури по 1 час в басейна, петната по кожата й изчезнали почти на 80%.

Интерес към рибките има, като клиенти са предимно СПА хотели, и най-вече СПА центрове във Велинград. Преди 5 години цената на рибката била 2,50 лв., а сега вече е паднала наполовина.

Христо казва, че е готов да съдейства на националния курорт Минерални бани, където също могат да се въведат подобни процедури.