Учени разкриха загадка, свързана с преселването на викинги в Америка
Секция: ЛЮБОПИТНО
10 Февруари 2019 17:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени разкриха загадка, свързана с преселването на викинги в Америка

/КРОСС/ Учени от Северозападния университет в Еванстън, Илинойс, заключиха, че навремето скандинавските заселници в Гренландия са живеели в необичайно топли за местността метеорологични условия и температурите достигали 10 градуса Целзий, съобщи сайтът Физ.орг. Климатичните промени накарали заселниците да напуснат домовете си.

Специалистите не знаеха какъв е бил климатът в Гренландия, когато там се преселели викинги. Изследвания на седименти в езера, край които са открити руини от норвежки селища, дали възможност да се направи реконструкция на климата в южната част на Гренландия през последните 3 хилядолетия. Бил установен съставът на изотопи на кислорода в останки от хитинова обвивка на личинки на погребани в седиментите насекоми от семейство хирономидни. Съставът на изотопите на кислорода зависи от количеството вода, която попада в езерата посредством дъждовете, и от температурата на въздуха по време на валежите.

Учените очаквали, че климатът по време на норвежките преселвания ще е достатъчно студен, но констатирали, че между 985 г. и 1450 г. имало затопляне със средно 1,5 градуса Целзий в сравнение с предишния и по-късния период. Тази промяна, която е сходна с наблюдаваната днес, прекъснала захлаждането, предизвикано от изменения в разположението на орбитата на Земята. Към края на топлия период климатът вече не бил стабилен и се отличавал с рекордно високи и ниски температури, които в края на краищата накарали викингите да напуснат Гренландия.

Освен това бе изяснено, че северноатлантическата осцилация, изразяваща се в непостоянно атмосферно налягане над морското равнище в северната част на Атлантическия океан, не е била предимно в положителна фаза през Средновековието, както се смяташе досега. В тази фаза северноатлантическата осцилация донася студен въздух в голяма част от Гренландия.