Обект в слънчевата система се оказа с форма на палачинка
Секция: Наука
10 Февруари 2019 18:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обект в слънчевата система се оказа с форма на палачинка

/КРОСС/ Изглежда, че най-отдалеченият обект от Слънчевата система, посетен от космически кораб - Ултима Туле, разположен в Пояса на Кайпер и заснет от сондата „Нови хоризонти", има формата на „джинджифилено човече", а не на „космически снежен човек", съобщава Би Би Си.

До този извод са достигнали учените от НАСА след внимателен преглед и оценка на снимките, изпратени на 1 януари от космическия апарат. Фотографиите са с максимално увеличение и са направени от сондата, докато е преминавала край космическия обект със скорост от 50 000 километра в час.

На снимките малкият космически обект е леко затъмнен, а на заден фон се вижда лека слънчева светлина и примигващи звезди. Вместо два сферични кръга,които му придават формата на снежен човек, Ултима Туле изглежда има малко повече извивки от първоначално предполаганото.Екипът, който обработва данните, изпратени от „Нови хоризонти" сега смята, че големият сферичен кръг има формата на палачинка, а по-малкият е с дупки и с формата на орех.

„Направихме първоначалните си оценки на Ултима Туле въз основа на ограничената информация от снимките, с които разполагахме. Сега обаче, с новите данни, нашето виждане за този космически обект значително се промени", обясни професор Алан Стърн. „По-реалистично е да се смята, че формата на Ултима Туле е по-плоска, като палачинка. Но новите открития водят със себе си и нови въпроси като това как е станало възможно формирането на подобен космически обект. До момента не сме виждали подобно тяло да се движи в орбита около Слънцето", допълва ученият.Космическата сонда „Нови хоризонти" прелетя край Ултима Туле, която е разположена на около 6,5 милиарда километра от Земята. Сближаването е най-близкото, извършвано някога от космически кораб в рамките на Слънчевата система. Посещението на тази част на познатата ни Вселена стана в ледения регион, известен като Пояса на Кайпер. Надеждата на учените е структурата на Ултима Туле и нейният състав да разкрият нова информация за това как са се формирали планетарните тела преди над 4,6 милиарда години.

Най-новите снимки са изпратени от „Нови хоризонти", когато сондата е била на разстояние от около 8000 километра от космическото тяло. Очакват се и нови фотографии, но малката радиопредавателна антена на апарата и голямото разстояние, на което се намира от Земята, означават, че данните постъпват по-бавно, а образът е малко по-неясен.

Вероятно за източването на всички данни ще са необходими около 20 месеца, за да се разбере с точност какво точно се е случило при преминаването на „Нови хоризонти" край Ултима Туле на 1 януари 2019 година.