Проф. Миланов: Здравната реформа се руши
Секция: Здраве
10 Февруари 2019 15:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Миланов: Здравната реформа се руши

/КРОСС/ Настройването на частни срещу държавни и общински болници е тотална грешка. Затова предупреди проф. Милан Миланов в ефира на БНТ.

"Главата не ме боли, но ми се развъртява, когато чуя здравна реформа", отсече лекарят. Той припомни, че здравната реформа е била направена 1998-2001 г., приети са четири закона и започнало нейното разрушаване.

Според него здравната реформа не е бетонирана, а е в хаос, защото лекарите лекуваме и работата върви, но не върви не в тази посока от 2001 г. насам.

Най-добре за проф. Миланов е да бъде поизчистена жестоко здравната реформа, да си остане НЗОК и да има надграждане на доброволни, а не застрахователни модели.  "Какво правим догодина, откъде ще вземем пари, за да дадем пак, защото общинските болници са се превърнали в хоспис", запита лекарят и призова шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев хубаво да опознае здравната система, а не само с молива и химикалката.

В здравеопазването има пари, но голямата грешка на българските учени е, че здравето, а не болестта е стока, предупреди проф. Миланов. На въпрос как би коментирал злоупотребите с ТЕЛК, проф. Миланов заяви, че ТЕЛК трябва да отиде към НОИ и не го учудват проверките на прокуратурата. За правосъдна бърза процедура, с която насилниците да се вкарат в затвора, призова лекарят относно зачестилите насилия над медицинските специалисти. Той настоява да се вземат мерки и за насилието над полиция, държавните чиновници, учителите. "Ние сме общество, което се развива по пътя на омразата към всички и всеки", каза още проф. Миланов.

До решението се стигна, след като медици от общински болници в цялата страна изразиха недоволството си от ниските възнаграждения. В края на януари медиците от Козлодуй излязоха на протест. Те поставиха и 10-дневен срок на Ананиев да разреши проблема с нищожните заплати. Медиците бяха подкрепени и от своите колеги в Карлово. Борисов се зарече, че д окато е на власт, няма да закрива болници. Той разпореди на Министерството на здравеопазването да започне анализи на финансовото състояние на всяка една от общинските болници в страната. От своя страна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че се обмисля идеята да се осигурят средства за общински болници чрез предоставянето им на "защитен" статут.

Вчера протестираха и лекари в Бургас, срещу закриване на кардиохирургия заради високи наем от 204 000 лева, след търг.