Многохиляден антиправителствен протест в Мадрид
Секция: СВЯТ
10 Февруари 2019 16:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Многохиляден антиправителствен протест в Мадрид

/КРОСС/ Хиляди излязоха по централните улици на Мадрид на протест, организиран от опозиционните дясноцентристки и крайно десни партии, които се противопоставят на плана на испанското правителство, целящ да намали напрежението в Каталуния, като проведе преговори със сепаратистите, съобщава Би Би Си.

Народната партия и „Гражданите" свикаха протеста, след като премиерът Педро Санчес обяви, че свиква среща със сепаратистите. Двете партии определиха планираните разговори като „предателство и капитулация" пред натиска на сепаратистите, и призоваха за предсрочни избори.

Също както десните, и управляващата Социалистическа партия се противопоставя на каталунската независимост. Крайнодесните групи, включително партията „Вокс", също имат свои привърженици на протеста. Активистите им издигнаха банер с надпис „За обединена Испания. Избори сега!" Каталунските сепаратисти си върнаха властта в Барселона през май, след като в продължение на седем месеца бяха под директното управление на Мадрид. Напрежението обаче е осезаемо, като мнозина каталунци негодуват срещу демонстрацията на сила от страна на централната власт миналата година, когато сепаратистките лидери бяха обвинени в противодържавна дейност.Санчес ръководи правителство на малцинството, което зависи от подкрепата на националистите - включително каталунците, за да остане на власт. Премиерът обаче категорично отхвърля нов референдум за независимост на Каталуния.