Евродепутатите ще разгледат доклад за борбата с настроенията срещу ромите
Секция: СВЯТ
11 Февруари 2019 08:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Евродепутатите ще разгледат доклад за борбата с настроенията срещу ромите

/КРОСС/ Утре евродепутатите ще разгледат доклад за борбата с настроенията срещу ромите. Очаква се Европейският парламент да призове държавите от ЕС да предприемат действия за насърчаване на приобщаването на ромите. В текста се осъждат постоянните нарушения на човешките права, на които продължават да бъдат подложени хората от това малцинство.

Отново утре евродепутатите ще обсъдят възможностите за улесняване на изследванията за медицински цели на канабис. Европейският парламент желае да бъдат подпомогнати качествени научни изследвания за изработените от канабис лекарствени средства. Предвижда се да бъде отправен призив Европейската комисия и държавите в ЕС да преодолеят правните пречки пред научните изследвания и да ги финансират. Резолюцията отчита необходимостта Еврокомисията и националните власти в ЕС да правят ясно разграничение между канабиса за медицински цели и другите употреби на растението.

Според Европейския парламент има съществени доказателства, че канабисът и канабиноидите облекчават постоянна болка при възрастни хора, действат успокоително при гадене и повръщане, предизвикани от химиотерапия, и водят до подобрение при мускулни спазми от множествена склероза. Докато Световната здравна организация официално препоръча съставящото канабис съединение канабидиол (CBD) да не бъде възприемано като "контролирано вещество" в международен план, законодателството в държавите от ЕС за използването на канабис за медицински цели се различава значително, отбелязват евродепутатите.

В сряда европарламентът ще се запознае с доклада на евродепутата Андрей Новаков за фондовете на ЕС за сближаване до 2027 г., като се очаква евродепутатите да се противопоставят на предвиденото намаляване на средствата за тази цел. Предлага се средствата за сближаване да бъдат с 14 на сто повече от предложените от Еврокомисията. Настоява се проектите в по-слабо развитите региони да запазят съфинансирането от ЕС до 85 на сто от стойността.