Как да добавим повече антиоксиданти към кафето си?
Секция: Здраве
11 Февруари 2019 10:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как да добавим повече антиоксиданти към кафето си?

/КРОСС/ Една от най-консумираните напитки е кафето. Обичаме уханието му рано сутрин, наслаждаваме се на вкуса му и след хубавия обяд или в следобедните часове в приятна компания. Като една от най-предпочитаните напитки в ежедневието ни, трябва да се замислим как да го направим по-здравословно и да добавим към него повече антиоксиданти.

Първата стъпка е да го лишим от захарта и подсладителите. Кафето обича меда, но може да го пиете и без него. Как да обогатим вкуса му с антиоксиданти?

Добавете малко канела за здраво сърце

Добавянето на канела към сутрешната чаша кафе, ще ви осигури здравословна доза антиоксиданти, които се съдържат в подправката. Канелата се използва като подправка и лек от хилядолетия. Според изследвания, редовната ѝ консумация може да помогне за изграждането на допълнителна защита на сърцето и мозъка. В допълнение канелата подобрява настроението, имунитета и метаболизма.

Джинджифил при мускулни болки

Кафе с малко количество сух джинджифил? Да! Джинджифилът е чудесен за облекчаване на гаденето. Съдържа мощни антиоксидантни и противовъзпалителни съединения, които намаляват мускулните болки, нивата на холестерола и подобряват храносмилането и метаболизма.

Добавете... гъби

Кафе и гъби? Преди да отречете тази комбинация, трябва да знаете, че гъбите имат антивирусни, противовъзпалителни и имуностимулиращи качества. Богати са на антиоксиданти, намаляват риска от рак, подобряват храносмилането. Може да си купите от биомагазините сушени гъби на прах или само сушени, които да смелите в кухненски робот и да добавяте към кафето си, смутитата, салатите.

По-добро храносмилане с доза куркума

Куркумата е чудесна подправка, която е богата на антиоксиданти. Съединение в нея наречено куркумин, действа противовъзпалително. Куркумата помага на черния дроб да се детоксикира, подобрява и храносмилането. Ако обичате да пиете кафе с мляко, подсладете го с малко мед вместо със захар и добавете щипка куркума. По-вкусно и здравословно!

За баланс на хормоните – кафе с мака

В специализираните магазини ще намерите мака на прах. Коренът на мака се използва за подобряване на плодовитостта и е доказано, че има хормонално-балансиращ ефект. Освен това мака съдържа аминокиселини, мастни киселини и е с високо съдържание на протеини и витамин С.