Емилиян Гебрев е отровен с инсектицид, сложен в кафемашината му
Секция: ПОЛИТИКА
11 Февруари 2019 11:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Емилиян Гебрев е отровен с инсектицид, сложен в кафемашината му

/КРОСС/ Емилиян Гебрев и неговия син найвероятно са отровени с инсектицида хлорпирифос, който е открит в кафемашината в дома му. Това показват химическите експертизите по делото за отравянето на бизнесмена, който контролира оръжейния завод "Дунарит".

Информацията по случая бе изнесена в понеделник от главния прокурор Сотир Цацаров след среща при премиера Бойко Борисов, на която участва и британският посланик.

Заподозреният за случая "Скрипал" руски агент с псевдоним "Федотов" е бил в България по време на отравянето на Емилиян Гебрев през месец май 2015 година, каза Цацаров, потвърждавайки данните на разследващия сайт "Белингкат".

Главният прокурор обясни, че в България по този случай се работи отдавна. През октомври 2015 година Софийската градска прокуратура е възложила разследването за опит за убийство на столичната полиция. През април 2016 година разследването е спряно, защото извършителят не е разкрит. Цацаров обясни, че още тогава са били назначени множество експертизи.

"Заключенията от химичните експертизи са показали, че в кафе от кафемашината в дома на Гебрев, както и в храната на неговия син има следи от хлорпирифос – инсектицид, който е силно токсичен и се ползва за борба с неприятели по земеделските култури. Установено е, че това вещество се е съдържало в руколата от салатата, която са консумирали Гебрев и неговите партньори, но в изключително ниски количества", каза Цацаров.

Той обясни, че отравянето е нямало как да стане със салатата, защото веществото е било в много малки количества. Главният прокурор допълни, че на 11 октомври 2018 г. до него е постъпило писмо Емилиян Гебрев, в което той заявява, че през март е извършено покушение срещу Скрипал и дъщеря му и посочва, че има основание да счита, че отровата, която е използвана и в българския случай, е от семейството на "Новичок".

Разследването е възобновено няколко дни след това писмо и е създаден съвместен екип от прокурори, служители на ДАНС и полицаи. Тогава Гебрев е казал, че е изпратил проби за изследване във финландска лаборатория.

"В пробите от урина са открити две химични съединения, които съдържат фосфор. Не са открити субстанции, които да са свързани със списъка на конвенцията на забрана на химическите оръжия", каза Цацаров. Запознати са всички европейски служби "След възобновяването на разследването на случая "Гебрев", с него са запознати всички британски и европейски служби. На тях е осигурен пълен достъп до всички материали по делото и всички действия по разследването.

Във Великобритания са изпратени европейска заповед за разследване и писма, които да осигурят легална основа за взаимодействие на българските и британските власти. Така че всякакви внушения за бездействия по разследването и за това, че случаят едва ли не е бил оставен настрани от прокуратурата, не отговарят на истината", каза Цацаров. Той каза, че британските власти са обявили трима служители на руските тайни служби, които считат за замесени по случая с отравянето на Скрипал.

"Двама от тях се считат за извършители, а един – за помагач. При извършването на съответните проверки е установено, че първите двама не са влизали на българска територия за последните 10 години. Третият, който е с псевдоним "Сергей Федотов", обаче е влизал в България три пъти", каза Цацаров.

"Федотов" е бил в страната през февруари 2015 година, после в края на април същата година, когато е отровен Гебрев. "Фодотов" се връща в страната в края на месец май, когато бизнесменът отново постъпва в болница. Цацаров обясни, че българските власти разследват случая по две линии - едната е свързана с отравянето на Гербев и неговия син, а втората е свързана с присъствието на "Федотов" в България.

"При едно от тези пътувания е налице съвпадение с първия инцидент, който се случва с Гебрев. МВР и ДАНС работиха по установяване на маршрута му и са установени всички моменти от неговото пребиваване на българска територия. От самото начало – 11 октомври 2018 г., досега се извършват множество действия при пълна координация на българските и британските партньори", каза главният прокурор.

Ползотворна среща

Посланикът на Великобритания Ема Хопкинс обясни, че срещата при премиера по случая "Гебрев" е била "ползотворна".

"Българските и британските служби работят в сътрудничество по случая "Гебрев". И всички други партньорски европейски служби вземат под сериозно внимание всякаква предположения за намеса на руски служби в Европа", каза Хопкинс и гарантира, че разследването ще продължи след "Брекзит".

До срещата при Борисов се стигна след публикацията в разследващия сайт "Белингкат". В нея се допуска, че един от предполагаемите участници в покушението срещу бившия руски агент Сергей Скрипал може да е свързан и с отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г.

Казусът ще бъде разгледан в четвъртък и от парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност. Британският разследващ сайт Белингкат (Bellingcat) и неговият руския партньор "Инсайдър" намериха връзка между отравянето на Гебрев през 2015 година и това на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания март 2018г.

Те са открили доказателства, че агент на руското военно разузнаване, заподозрян по случая "Скрипал", прикриващ се зад псевдонима "Сергей Вячеславович Федотов", е пристигнал в България няколко дни преди Гебрев, синът му и още един човек да бъдат отровени. Британските вестници "Таймс" и "Телеграф" също пишат за връзката на Сергей Федотов със случай на отравяне през април 2015 г. в България на български бизнесмен, неговия син и негов колега.

В. "Таймс" твърди, че лондонската полиция и МИ 5 (британското контраразузнаване) проучват българския случай от 2015 година.