27 руски деца, държани в затвор, бяха докарани от Багдад в Москва
Секция: Русия
11 Февруари 2019 12:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
27 руски деца, държани в затвор, бяха докарани от Багдад в Москва

/КРОСС/ Самолет на руското министерство на извънредните ситуации докара от Багдад в Москва 27 руски деца, държани заедно с майките им в затвор в иракската столица, предаде ТАСС. Бащите им са ликвидирани бойци на джихадистката групировка "Ислямска държава".

От министерството уточниха, че негов самолет "Ил-76" е пристигнал на летище "Раменское" с децата на възраст между 4 и 13 години. Те са били придружавани от спасители, лекари и психолози.

Пресслужбата на пълномощничката към руския президент за правата на децата Анна Кузнецова заяви, че от Багдад в Москва са били докарани деца от 10 региона на Русия.

Евакуираните ще бъдат отведени в Националния медицински изследователски център за детското здраве, където ще бъдат предадени на роднини и настойници.

Руското външно министерство благодари на иракските власти за помощта за евакуирането на децата и каза, че се работи по връщането в родината на всички оставащи в Ирак непълнолетни руски граждани.

В края на декември самолет на министерството на извънредните ситуации докара от Ирак в Русия 30 деца на възраст между 3 и 15 години, държани заедно с майките им в иракски затвори. Пресслужбата на Кузнецова заяви, че междуведомствената комисия за оказване на помощ за връщане на деца, намиращи се в зони на бойни действия, има данни за 699 непълнолетни граждани на Русия, изведени от родителите си в Близкия изток.

Десетки хиляди деца са използвани като войници във въоръжени конфликти по света, алармира междувременно Фондът на ООН за децата (УНИЦЕФ), цитиран от ДПА.

Деца, живеещи край продължителните конфликти в Южен Судан, Централноафриканската република, Конго, Сомалия, Сирия и Йемен биват въвличани от противостоящите страни в насилието. Момчета и момичета в училищна възраст също така са използвани като войници или помощници на въоръжени групировки в Афганистан, Мали и Мианма.

Освен че са принуждавани да влизат в битка, децата са притискани и да служат като разузнавачи, да готвят или да събират дърва. Някои момичета са принуждавани да се омъжват за бойци, докато момчета и момичета биват в еднаква степен малтретирани сексуално, съобщава УНИЦЕФ. В крайни случаи, деца са принуждавани да служат като "живи щитове" или да се самовзривяват на многолюдни площади.

Трудно е да бъдат събрани точни данни, но според някои оценки, отбелязва организацията, в света има до 250 000 деца войници.

В навечерието на 12 февруари, когато се отбелязва Денят на червената ръка - инициатива за привличане на вниманието към експлоатацията и злоупотребата с деца от въоръжени групировки - УНИЦЕФ призова правителствата по света да се ангажират по-активно в борбата срещу подобни нарушения на правата на децата.