ЕК след няколко дни трябва да започне да използва "Северна Македония"
Секция: СВЯТ
11 Февруари 2019 13:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕК след няколко дни трябва да започне да използва "Северна Македония"

/КРОСС/ Европейската комисия се подготвя след няколко дни да започне да използва новото име "Република Северна Македония", съобщи кореспондентката на МИА в Брюксел.

След като двете страни ратифицираха Преспанския договор, Европейската комисия чака да завършат всички предвидени процедури между Скопие и Атина, за да влезе в сила употребата на новото име в европейските институции. Република Македония трябва да информира Обединените нации и всички международни и регионални организации, че договорът е влязал в сила и да поиска от тях да използват термина "Северна Македония". Според дипломатически източници ЕК очаква известие от Скопие до сряда тази седмица, паралелно с известяването на на ООН.

Същевременно от ЕК информират, че някои неща не са напълно изяснени като това дали промяната на името ще се случи веднага или ще се чака решение на Колежа на комисарите или на Съвета по външни работи на ЕС, предвиден за 18 февруари, където в заключенията би могла официално да бъде приета употребата на новото име от страна на министрите на външните работи на ЕС, посочва МИА. И в Съвета, и в Комисията се работи по утвърждаване на процедурите, информират от тези институции.