Църквата: Моралното разложение на Запада заличава семейството
Секция: Православие
11 Февруари 2019 15:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Църквата: Моралното разложение на Запада заличава семейството

/КРОСС/ Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) отправи призив за цялостна редакция на Националната стратегия за детето 2019-2030 г. Духовниците смятат, че с нея се ограничава авторитета на родителите, а според Църквата трябва да се въведат часове по религия, с които ще се преборим с наркотичната зависимост, абортите и сексуалната разкрепостеност.

БПЦ смята, че забраната на телесното наказание над деца създава "условия за спекулации, тотално непослушание на детето спрямо родителите му и безконтролно развитие на детската личност".

Светият синод е забелязал основни пропуски в стратегията, които касаят християнско семейство, обясни митрополит Антоний БПЦ в студиото на "България сутрин".

"Чрез различни законопроекти се отнема пълното право на родителите да възпитават в свобода своите деца. По някакъв начин се институционализират рамките на възпитанието в семейството", обясни пред Bulgaria ON AIR митрополит Антоний.

Той беше категоричен, че часове по религия биха имали благотворно влияние върху младежите.

"Трябва да има строгост, някакви рамки във възпитанието на децата, защото прекалената свобода доказва, че децата започват да растат своенравни, без да зачитат авторитетите на своите родители, а след това в обществото", подчерта още духовникът.

По думите му правят се опити в страната ни да се налагат несвойствени модели във възпитанието на децата, в контекста на моралното разложение на западното общество. Църквата не приема идеята двама родители от един пол да възпитават децата. Според Библията семейството е съюз между мъж и жена. Има опит традиционното семейство да се измести от тези практики, обясни митрополит Антоний.

Детският психолог Христо Монов се съгласи с митрополит Антоний, че става насилствена институционализация на българските деца.

"Детето на 21 век е друго дете, различно дете. Целият свят, който то познава, е по-скоро от екрана, отколкото от реалния живот. Затова то е друг психичен продукт, затова и методите на въздействие спрямо него трябва да бъдат нови", поясни психологът.

По думите му със силната си позиция един от стожерите на българската идентичност - църквата, се завръща в обществения живот.

Монов допълни, че констатациите на БПЦ трябва да се вземат предвид. По думите му всички родители трябва да възпитават децата си, но трябва да знаят, че посегнат ли им, ще изгубят връзката си с тях.