3D-биопринтиране e поредната иновация в МУ-Пловдив
Секция: Здраве
12 Февруари 2019 10:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
3D-биопринтиране e поредната иновация в МУ-Пловдив

/КРОСС/ В Катедрата по медицинска биология на МУ – Пловдив заработи първият в страната биопринтер. Той позволява създаване под компютърен контрол на 3D-обекти, чрез наслагване на синтетични и биологични материали в няколко слоя.

3D биопринтирането е една от най-новите технологии, с широко приложение в тъканното инженерство и регенеративната медицина за разработване на сложни тъканни структури, които имитират естествените органи и тъкани. Използват се специални биомастила, съдържащи живи клетки и биоматериал, който запазва клетъчната функция и жизненост и осигурява междуклетъчната комуникация. С изолирани от пациенти туморни клетки може да се конструират индивидуални 3D-туморни модели, върху който се изпробват различни лекарства. Това е перспективен и безопасен метод за определяне на специфично лечение за всеки конкретен пациент.

Новата технология на Cellink ще бъде демонстрирана още през месец март в рамките на свободно-избираемия курс по молекулна, персонализирана и регенеративна медицина. Студентите ще имат възможност да се запознаят с принципите на 3D-биопринтирането и с основите на регенеративната медицина.

Катедрата разполага с необходимия изследователски капацитет и подготвени специалисти, както и с ясна визия за приложението на новата апаратура. В ход е научен проект за 3D-биопринтиране в онкологията, като в последствие ще бъдат разработени и протоколи за принтиране на тъкани и органи за нуждите на регенеративната и експерименталната медицина.