Междуфирмените разплащания у нас се бавят средно около месец
Секция: ИКОНОМИКА
13 Февруари 2019 07:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Междуфирмените разплащания у нас се бавят средно около месец

/КРОСС/ Междуфирмените разплащания в България са се бавили средно 29 дни през 2018 година, докато през 2017 година те са закъснявали с 38 дни, информира Българската търговско промишлена палата като се позовава на данни от проучване на компанията Intrum, специалист в подобни анкети.

Проучването обхваща 29 страни, представени от 9607 компании. В него са отразени данни за 2017 г. и 2018 г. Отложеното плащане е в основата на трайните търговски взаимоотношения между компаниите.

Най-бързи са междуфирмените разплащания в Латвия, Естония и Ирландия - съответно 18, 19 и 20 дни. Точно обратната е ситуацията в Португалия - 66 дни, Босна и Херцеговина и Италия - по 56 дни. Средноевропейското време за разплащане за 2018 г. е 34 дни, пише в съобщението.

В отношенията между бизнеса и крайните клиенти е налице по-кратък срок за разплащане. Средното време, което е нужно в Европа, е 22 дни през 2018 г. и 27 дни през 2017 г. В България средното време на погасяване на задълженията е 21 дни през 2018 г., а през 2017 - 20 дни. Лидер отново са Прибалтийските републики. Най-дълго е времето за разплащане между бизнеса и клиентите в Испания - 45 дни, в Босна и Херцеговина - 39 дни и в Португалия - 38 дни.

Изплащането на задълженията между бизнеса и публичния сектор в Европа е средно 40 дни. За нашата страна периодът на разплащане на задълженията е 32 дни през 2018 г. и 33 дни през 2017 г. Лидер по този критерий е Латвия - с 18 дни срок за разплащане, а с най-лоши показатели е Италия - 104 дни.

6 от 10 компании в Европа предпочитат да има по-дълъг период за разплащане, за да могат да планират по-добре паричните си потоци и реализацията на продуктите, като по този начин те са по-сигурни и спокойни (за България резултатът е аналогичен).

България обаче заема и една неконкурентна позиция - 3-то място от страните с най-много отписани приходи - 2.78 на сто от общите годишни приходи. Само Ирландия и Сърбия са пред нас със съответно 3.10 на сто и 2.88 на сто, а Румъния е 4-та с 2.73 на сто отписани приходи според анкетата на Intrum. Средният процент за ЕС на загуба на приходи е 1.7 на сто.

Почти една трета (31 на сто) от анкетираните фирми в България казват, че ще могат да наемат повече служители, ако длъжниците им са по-бързи с техните плащания. Това е по-висок резултат в сравнение с европейската средна стойност от 20 на сто, сочи проучването. 38 на сто от анкетираните фирми в България също заявяват, че закъснелите плащания не им позволяват да растат в икономически план.

Клиентите все още плащат късно, но бизнесът в цяла Европа изглежда е станал малко по-устойчив, когато става дума за способността му да се справя с последиците от забавянето на плащанията, отчита изследването. Възможността за работа с налични средства улеснява значително фирмите. Периодът на разплащане между фирмите в България се подобрява. Обезпокоителното е, че плащанията от публичния сектор към компаниите в страната отнемат повече време от корпоративните плащания, сочи проучването.