Срамна кокошкарска акция на НАП! Данъчни под прикритие дебнат баби за по 1,50 лв.
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Март 2019 11:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Срамна кокошкарска акция на НАП! Данъчни под прикритие дебнат баби за по 1,50 лв.

/КРОСС/ Данъчни под прикритие играят хоро, за да се представят за любители на фолклора и да хванат членовете на самодеен състав, че не издават касови бележки за по 1,50 лв. Случаят е от 4 март в село Марково. За него потвърдиха и от Националната агенция по приходите (НАП).

В тайната операция "Хоро" се включил екип на НАП-Пловдив. "В конкретния случай е приложена практиката таен клиент", обяснява пред БНТ Елена Манолова от местното подразделение на НАП. Разработката била по сигнал, че самодейна трупа за народни танци от село Марково нанася щети на държавния бюджет. За това двама инспектори се появили на поредната сбирка. Представили се за нови жители на селото и кандидати за членство в състава. Получили одобрение и се включили в репетицията.

Два часа двамата инспектори под прикритие усвоявали хора и ръченици. Накрая всички започнали да събират дребни суми между един и два лева, за да покрият част от разходите. Данъчните също се включили, но накрая на репетицията поискали издаването на фискален бон за извършената услуга. След като не получили касова бележка, данъчните се легитимирали и започнали проверката.

"Нелепата ситуация идва от това, че е по жалба, подадена от местни жители. Навсякъде в България е ясно, че читалищата нямат пари и под някаква форма тази дребна сума, която се е събирала, се е събирала за подпомагане на самата група", уточнява кметът на Марково Пламен Кабаков.

Жената, която е замествала този ден хореографа на групата, вече е потърсила адвокат. "Въпросната вечер просто по случайност се е наложило моята клиентка да води репетицията. Тази група няма обособен ръководител, те се събират, обменят опит по отношение на хората", коментира пред БНТ адвокат Лидия Димитрова.

Очаква се самодейците да дадат обяснения по случая в Агенцията по приходите и да разберат дали хореографката ще бъде санкционирана.