Трапезата на Сирни Заговезни
Секция: Църковен календар
10 Март 2019 07:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Трапезата на Сирни Заговезни

/КРОСС/ На празничната трапеза се слагат млечни и яйчени продукти. Приготвят се баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки.

Прието е да се извършва и обичаят „хамкане“ – на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста.

Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.