Руската армия поръча хиляди танкове и самолети
Секция: Русия
12 Март 2019 08:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руската армия поръча хиляди танкове и самолети

/КРОСС/ Руската армия е поръчала над 1000 нови летателни машини и хиляди танкове през последните няколко години в рамките на мащабни модернизационни усилия на фона на напрежението със Запада, обяви в парламента руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от Асошиейтед прес и БТА. Шойгу се похвали с постиженията на военните за шестте години, откакто той заема този пост. В изказване пред депутатите в руския парламент той заяви, че въоръжените сили са станали изключително мобилни, както и че са способни да демонстрират мощ в далечни райони.

Шойгу отбеляза, че между 2012 и 2018 г. армията е получила над 1000 бойни самолети и щурмови хеликоптери и над 3700 танка. Той добави, че въоръжените сили са получили 109 междуконтинентални балистични ракети с наземно базиране, както и 108 с базиране на подводници. По думите му са сформирани и десет бригади, въоръжени с най-усъвършенствани ракети с малък обсег "Искандер".

Шойгу заяви, че кампанията в Сирия, която Русия води от 2015 г., е демонстрирала руската военна мощ и е позволила на армията да изпита в реална бойна обстановка новото си въоръжение, включително крилати ракети с голям обсег, изстрелвани от кораби и от въздуха.

Той отбеляза, че с бързи темпове се е увеличил и арсеналът на армията от безпилотни летателни апарати, артилерийски снаряди с лазерно насочване и други прецизни оръжия.

Министърът подчерта, че наброяващият 1 милион души личен състав на армията включва около 400 000 професионални войници и сержанти, сериозна промяна за въоръжени сили, които в близкото минало разчитаха изключително на наборна военна служба, отбелязва Асошиейтед прес.

Шойгу заяви, че нарастването на броя на професионалните войници е позволило на армията да сформира 136 батальона с изцяло професионален личен състав. Подобни батальонни тактически групи са основните тактически подразделения, което позволява на въоръжените сили да се разгръщат бързо в даден район. Той каза, че всяка бригада или полк в руската армия сега разполага с по два батальона професионални войници и един, съставен от наборници. Министърът добави, че наборници не се пращат на бойни мисии.Батальонните тактически групи изиграха ключова роля при анексирането от Русия на украинския полуостров Крим през 2014 година. Украйна и Западът също така обвиниха Русия, че праща свои военнослужещи в подкрепа на сепаратистите в Източна Украйна - твърдения, които Москва отрича, отбелязва Асошиейтед прес.

Шойгу спомена и усилията на армията да укрепи присъствието си в Крим. Той отбеляза също, че въоръжените сили са разширили присъствието си в Арктика чрез разполагането там на 475 обекта.