Стара съветска сонда застрашава Земята
Секция: Наука
12 Март 2019 14:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стара съветска сонда застрашава Земята

/КРОСС/ Старата съветска сонда "Космос-482" ще падне на Земята през тази или следващите години. Изстрелян през 1972 година, апаратът е трябвало да изучи Венера, но е претърпял авария, която го е оставила на ниска околоземна орбита.

Оттогава до сега височината на сондата периодично намалява и се очаква тя да падне на повърхността на планетата ни най-късно до 2025 г., но това може да стане и в следващите няколко месеца, тъй като траекторията на апарата е непредвидим..

"Космос-482" представлява голяма опасност, ако падне над някое населено място. Сондата е конструирана да издържи екстремните температури и налягане на Венера и със сигурност не би изгоряла в атмосферата. Това означава, че около 500 килограмовият апарат ще се разбие в земната повърхност с изключително висока скорост.

В случай, че съветският апарат падне над някой град, той със сигурност би унищожил сградата, в която се удари, както и би нанесъл изключително тежки поражения на съседните обекти.

В миналото военните са обмисляли конструирането на разположено в космоса супероръжие, което да бомбардира своите цели от орбита, пускайки върху тях единствено тежащи около половин тон или повече метални пръти. Макар да не е била замислена с подобна цел, съветската сонда ще провери ефективността на подобно оръжие.

Мощността на удара на съветската сонда ще е различен, в зависимост от ъгъла ѝ на навлизане. Със сигурност обаче тя ще е еквивалентна на експлозията на около 100 тона ТНТ. Ето как изглежда взрив с подобна мощност: