Историята на московското дете-маугли разбуни духовете в Русия
Секция: Русия
12 Март 2019 20:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Историята на московското дете-маугли разбуни духовете в Русия

/КРОСС/ Ужасяваща история за дете, намерено в плашещо състояние, се превърна в централна тема за руските медии през последните дни. Московската полиция обяви, че е спасено петгодишно момиченце от апартамент на ужасите в северната част на града. Детето нямало никакви социални навици, страдало от възпаление на ушите, имало симптоми на анорексия, а на шията му открили болезнено впито в кожата странно "украшение" - ластик за коса. Майката на малката Люба е открита, задържана и дава показания, защо е изоставила детето си в препълнена с боклуци стая, без светлина, вода и храна, самотно и обречено на глад и студ. Мнозина питат къде са били съседите, защо са мълчали, и къде през цялото това време са били социалните служби.

Малката Люба е открита от полицаите да се търкаля в мръсотията. Детето не може да говори, плаши се от хора. Същинска Маугли. Така я кръстиха и руските медии. Първата реакция на спасителите била да й дадат вода. В болницата, където настанили 5-годишната страдалка, медицинските работници се просълзили от вида й. Неприученото да спи на легло дете, с усилие било накарано да легне на болничния креват.

Пълномощникът по социалните въпроси към президента на РФ Анна Кузнецова разяснява на медиите как е било открито детето и какво на практика не са свършили социалните работници. При два опита да отворят вратата на жилището, те всъщност се отказали. На нападките на журналистите срещу социалния департамент, Кузнецова обещава да посещава детето в болницата ежедневно. На въпрос от страна на медиите, къде е бил през цялото време участъковият полицай, отговорът е, че той чувал детски писъци, но кой знае защо сега не иска да обясни бездействието си. За действията и бездействията на отделните институции предстои да се произнесат следователите по образуваното дело.

Захвърлената на произвола на съдбата Люба е претърпяла нечовешки мъчения - здравето на детето е силно разклатено. Назначени са медицинска, амбулаторна, психологическа и психиатрична съдебни експертизи. Най-неочакваното в случая е, че според психолозите родната майка на детето изглежда напълно нормална. Ирина Гаращенко е жена на 45 години, безработна.

Бившият й мъж и баща на детето, бил в неизвестност. Съседите знаели, че Ирина има проблеми със заплащането на наема за квартирата. Обясняват, че я питали защо от жилището се разнася лоша миризма, но тя им отговаряла, че има проблем с тръбите за канализацията.

В момента полицията издирва други роднини на детето, защото майка му я грози затвор. Тепърва ще се решава въпросът с отнемането на родителските й права.