Истината за бързия метаболизъм и слабите хора
Секция: Здраве
13 Март 2019 07:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Истината за бързия метаболизъм и слабите хора

/КРОСС/ Може да изглежда нелогично, но като цяло, слабите хора нямат по-бърз метаболизъм, отколкото хората, които тежат повече. Всъщност, колкото по-голямо е тялото ви, толкова повече калории изгаряте.

"Метаболизмът се отнася до общия брой калории, които всички клетки в тялото обработват, за да останат живи и функциониращи. За основни функции като поддържане на органи, мускулна и мастна тъкан, и да имаме енергия, необходима за разграждането на храната, която ядем", пояснява Мартин Бинкс, директор на инициативата Nutrition & Metabolic Health Initiative в Тексаския Технически университет.

"Вашата нужда от калории включва тези плюс необходимото за придвижване", добави той. "Ето защо за по-голяма маса, по-голям човек изгаря повече калории."

Диетолози обясняват, че ако двама души лежат на едно легло без да правят нищо, по-тежкият ще изгори повече.

Тази биологична реалност също обяснява защо, след като изгубите първоначално тегло - да кажем 10 или 20 килограма, е по-трудно да продължите да губите тегло. При по-ниско телесно тегло изгаряте по-малко калории, така че количеството енергия или калории, от които веднъж сте се нуждаели, намалява. Това означава, че трябва да консумирате все по-малко и по-малко калории, за да продължите да губите тегло.

Всичко това се отнася до това, което е известно като нашия базисен метаболизъм, който е пряко свързан с нашето телесно тегло. Но също така допринасят и други фактори, включително състава на тялото ни или количеството на чистата мускулна маса спрямо мастната маса.Освен това някой с по-голямо количество чиста маса - която включва съединителна тъкан, мускули и кости - ще изгори повече калории, отколкото някой с по-малка чиста маса. Мислете за спортист и неспортист с еднакви телесни мерки - спортистът с по-мускулна конструкция ще има по-висок метаболизъм.