Находки от некропола Требенище ще бъдат показани в изложба в Скопие
Секция: КУЛТУРА
13 Март 2019 12:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Находки от некропола Требенище ще бъдат показани в изложба в Скопие

/КРОСС/ Изложбата „100 години Требенище" - резултат от съвместната работа на археолозите от Националния археологически музей на БАН (НАИМ), Археологическия музей на Република Северна Македония (АМСМ) и Народния музей в Белград ще се открие на 14 март 2019 г. в Археологическия музей на Република Северна Македония в Скопие.
Експозицията е свидетелство за доброто партньорство между културните и научните институции на България, Северна Македония и Сърбия. Тя ще представи на едно място предмети от некропола, които никога не са показвани заедно. Те принадлежат на фондовете на трите музея - НАИМ - БАН, АМСМ - Скопие и Народния музей в Белград. След представянето си в Скопие изложбата ще бъде показана в София и Белград.
Председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски, заместник-председателят на БАН чл.-кор. Васил Николов и директорът на НАИМ - БАН доц. Христо Попов ще участват в откриването.
„Тази българо-македонско-сръбска инициатива е първа по рода си. Тя е плод на доброто партньорство с колегите археолози и положителен акт на развитие и задълбочаване на сътрудничеството в областта на културата и науката между трите балкански държави", сподели доц. д-р Христо Попов, директор на НАИМ - БАН.
Благодарение на подкрепа от Българската академия на науките, НАИМ - БАН и спонсори е издаден луксозен каталог на изложбата на английски език. Каталогът е отпечатан в София с основен принос на българските учени и на техните колеги от Сърбия и Северна Македония.

Некрополът край с. Требенище, на 14 км от Охрид, е открит случайно от българските войски при пътно строителство в края на Първата световна война през пролетта на 1918 г. Първите пет гроба са разкопани от войници, които предават инвентара на българската администрация в Охрид. По-късно за продължаване на разкопките са изпратени археолозите Карел Шкорпил и Богдан Филов, който проучват още гробове.