НАСА показа последните снимки, заснети от марсохода „Опортюнити“
Секция: Наука
13 Март 2019 18:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАСА показа последните снимки, заснети от марсохода „Опортюнити“

/КРОСС/ През февруари НАСА се сбогува с марсохода си "Опортюнити", който стана жертва на една от най-интензивните и продължителни прашни бури на Червената планета.

Близо месец по-късно американското космическо управление разпространи последните изображения, направени от марсохода.Сред тях е впечатляваща 360-градусова панорама на района, известен като Долината на постоянството, превърнал се в лобно място за "Опортюнити", съобщава сайтът Си Нет. Почитателите на космическите изследвания и преди са виждали забележителни марсиански панорами, сред които заснетите от "по-младия" марсоход "Кюриосити" на НАСА в кратера Гейл.

Прощалната 360-градусова панорамна снимка на "Опортюнити" обаче разказва цяла история. Панорамата съчетава 354 индивидуални изображения, направени от панорамната камера на марсохода, която улавя сцени през три различни светлинни филтъра - инфрачервен, зелен и виолетов. Изображенията са заснети миналата година в периода между 13 май и 10 юни - датата, на която НАСА получава последния сигнал от "Опортюнити".

В действителност няколко секции в черно и бяло в левия край на панорамата свидетелстват, че марсоходът е бил прекъснат от оказалата се фатална за него прашна буря.Последното изображение, заснето от марсохода, е непълно и със зърнист шум, и показва приближаващия гибелен мрак. Панорамната снимка разкрива и някои знакови характеристики на Долината на постоянството - последната спирка за "Опортюнити" след близо 15 години, прекарани на Червената планета.

Марсоходът се намира на вътрешния склон на западния ръб на кратера Индевър. Няколко кадъра показват как "Опортюнити" обръща поглед назад - буквално и преносно, към дългото си пътешествие на Марс. В една от секциите се виждат собствените му следи. "Тази последна панорама е въплъщение на това, което направи мисията на "Опортюнити" толкова забележителна по отношение на изследвания и открития", казва проект мениджърът ѝ Джон Калас.