През 2050 г. в морето ще плуват повече пластмасови предмети, отколкото риби
Секция: ЛЮБОПИТНО
14 Март 2019 12:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
През 2050 г. в морето ще плуват повече пластмасови предмети, отколкото риби

/КРОСС/ Светът трябва да предприеме спешни мерки за опазване на околната среда, в противен случай милиони души са заплашени от преждевременна смърт в Азия, Близкия Изток и Африка, сочи доклад на ООН, съобщиха световните информационни агенции.

Съвместният доклад е изготвен от 250 учени от над 70 страни. Той бе представен на четвъртата асамблея на ООН за околната среда, която се провежда тази седмица в столицата на Кения - Найроби. Думата "риск" се споменава 561пъти на 740-те страници.

"Неустойчивата човешка дейност уврежда екосистемите по Земята и застрашава екологичните основи на обществото", се казва в заключението. Глобалното затопляне води до намаление на биоразнообразието. Замърсяването на въздуха води до преждевременна смърт на 7 милиона души годишно, а замърсяването на водата - на 1,4 милиона души годишно. Замърсяването на източниците с прясна вода с резистентни микроби ще се превърне в основна причина за преждевременна смърт до 2050 година. Замърсяването на въздуха засяга най-вече "младите, болните и възрастни хора, както и най-бедното население". В момента 29% от земната почва е неплодородна. Увреждането на ендокринната система намалява размножителната способност на човека и забавя умственото развитие на децата, се казва още в доклада.

"Науката говори ясно. Здравето и просперитетът на човечеството са директно свързани със състоянието на околната среда. Намираме се на кръстопът," каза Джойс Мсуя - изпълняваща длъжността директор на програмата на ООН за околна среда.

На конференцията присъстват френският президент Еманюел Макрон, германският държавен секретар по околната среда Йохен Фласбарт, както и десетки други държавни глави и активисти-еколози.
ООН призова за световно споразумение за намаляване на пластмасовите отпадъци в океана, които са най-малко 8 милиона тона на година. ООН предвижда, че през 2050 година в морето ще плуват повече пластмасови предмети, отколкото риби. По прогнозни данни населението на света през 2050 година ще бъде почти 10 милиарда души, поради което трябва да се вземат мерки и за намаляване на хранителните отпадъци. Понастоящем една трета от храната се изхвърля, а в индустриално развитите страни половината от храната не се консумира. На конференцията ще се разисква и въпросът за електрическите превозни средства.