Данаил Кирилов: Ако от БСП не влязат в парламента, няма да имат зам.председател на ЦИК
Секция: ПОЛИТИКА
15 Март 2019 09:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Данаил Кирилов: Ако от БСП не влязат в парламента, няма да имат зам.председател на ЦИК

/КРОСС/ В студиото на сутрешния блок на БНТ председателят на правната комисия към НС Даниел Кирилов заяви, че нов състав на Централната избирателна комисия се очаква в средата на следващата седмица. Той увери, че в новия състав на комисията ГЕРБ няма да имат мнозинство. Кирилов заяви още, че парламентарна криза в момента няма. Кворум в пленарна зала може да се събере.

„След срещата с кандидатите за ЦИК съм донякъде спокоен, но и донякъде притеснен - професионализмът ще се запази, но ще има период, в който новата комисия ще трябва да се стикова в условията на ускорен старт”, заяви председателят на правната комисия.

Той изрази задоволството си от кандидатите на ГЕРБ, но увери, че ГЕРБ няма да имат мнозинство.

Освен представители на парламентарно представените партии - 18 членове - формациите с представители в Европейския парламент също имат право да излъчат представители, обясни Кирилов.

ЦИК трябва да е надпартийна, но отразява квотите в парламентарното представителство, каза Кирилов.
Следва да се изберат председател, зам.-председател и секретари, а обикновените членове на ЦИК трябва да бъдат предложени на президента. Даниел Кирилов заяви, че правомощията на президента в случая не са ясни, тъй като се приема, че е обвързан да издаде указ за назначаването на членовете на ЦИК.

Кирилов прогнозира, че в средата на следващата седмица ще има нов състав на ЦИК, ако процедурата не се забави при президента. По думите му е редно членовете на правната комисия от БСП да влязат в пленарна зала, за да гласуват за кандидатите си за ЦИК.

„Ако те не посочат нито един зам.-председател, на практика на гласуването в НС няма да има нито един техен кандидат. На практика, всички техни кандидати ще бъдат назначени с подписа на президента. Спокойни са, че нямат нужда от парламент за въпросната процедура”, каза той.

Даниел Кирилов изрази увереност, че кворум в пленарна зала може да се състави. По думите му, не може да се говори за парламентарна криза.