В Столична библиотека откриват "Португалски пътеки"
Секция: КУЛТУРА
15 Март 2019 11:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В Столична библиотека откриват "Португалски пътеки"

/КРОСС/ Дни на португалския език и култура под името "Португалски пътеки в София" ще бъдат открити през март съвместно от португалския езиков и културен институт "Камойнш София" и Столичната библиотека, съобщиха организаторите.

От 18 март до 1 април в галерия "София" към библиотеката се открива фотографската изложба "Португалски пътеки" с автор проф. д-р Марин Паунов, известен като познавач и почитател на португалската култура. Чрез неговите кадри посетителите ще могат да направят своеобразна обиколка из различните региони на страната.

В тематичните дни е предвидена и филмова програма с три филма, два от които дело на един от най-изтъкнатите майстори на португалското кино - Маноел де Оливейра.

"На кино в библиотеката" ще ви предложи да гледате с английски субтитри неговия документален филм "Порто от моето детство", създаден през 2001 г., когато родният град на режисьора е Европейска столица на културата. Прожекцията е на 21 март от 18 ч. в зала "Вяра".

Вторият филм на Оливейра, който също ще е със субтитри на английски, е "Връщам се у дома", чието действие се развива през 2000 г. в Париж и разказва за Жилбер Валенс (в ролята Мишел Пиколи) - известен португалски актьор, който получава голяма роля, когато го връхлита трагедия - съпругата му, дъщеря му и зет му умират в автомобилна катастрофа. След като става отговорен за възпитанието на своя внук, Валенс разбира, че е време да преосмисли своите житейски избори и кариерата си. Прожекцията е на 25 март от 18 ч. в зала "Вяра".

Третият филм е "Флорбела" на Висенте Алверж до О. Той разказва историята на родената през 1894 г. Флорбела Шпанка - една от най-значимите португалски поетеси на XX век, която обаче остава непозната и неразбрана за времето си жена. Периодът, върху който се фокусира лентата, е точно когато тя изпада в литературна криза и престава да се изразява чрез текстовете си заради смъртта на любимия си брат Апелеш - офицер във военноморската авиация, чийто хидроплан потъва в река Тежо. Прожекцията е на 27 март от 18 ч. със субтитри на български език в зала "Вяра".

Всички събития са с вход свободен.