Росен Желязков: До няколко месеца ще са ясни транспортните проекти в новата оперативна програма
Секция: ПОЛИТИКА
15 Март 2019 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Росен Желязков: До няколко месеца ще са ясни транспортните проекти в новата оперативна програма

/КРОСС/ През следващите няколко месеца ще дефинираме обхвата на проектите в сектор „Транспорт“, които ще залегнат за изпълнение в периода 2021-2027 г. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на международна конференция „Европейската солидарност в инвестиционната политика на ЕС“. Събитието се организира от Комисията по регионално развитие на Европейския парламент и Камарата на строителите в България.

„И след 2020 г. ще продължим да работим по подобряване на свързаността в региона, като фокусът ни е насочен към Северна България и трансграничните връзки“, посочи министър Желязков. Той отбеляза, че основният елемент в сектора остава железопътният транспорт, като в следващия програмен период е предвидено да бъдат включени железопътните връзки от София до границите със Северна Македония и Сърбия. „Предстои да направим проучване за необходимостта и алтернативите за развитие на жп инфраструктурата по направлението „Север-Юг, коментира още министър Желязков.

„В пътния сектор ще бъде поставен акцент върху изграждане на транспортните връзки в Северна България“, заяви Росен Желязков и допълни, че към момента ОПТТИ финансира подготовката на два пътни проекта, като целта е те да бъдат изградени след 2020 г. Това са автомагистралата „Русе-Велико Търново“ и скоростният път „Видин- Монтана-Враца“.

Според транспортния министър, новите разширения на Линия 3 на софийското метро вече имат висока проектна готовност. „В новата програма ще предложим за финансиране участъците до ж.к. „Васил Левски“ и до бул. „Цариградско шосе“, обясни Росен Желязков.

Пред представителите на медиите министър Желязков заяви, че текстовете на новия Закон за пътните превозни средства са готови и предстои проектът да бъде публикуван за обществено обсъждане. Най-важните промени са свързани с безопасността, регистрирането на автосервизите, създаването на необходимите бази с данни, техническите прегледи и квалификацията на хората, извършващи сервизна дейност. Министърът подчерта, че тези промени не се правят с цел да защитават определени интереси, а да гарантират конкуренцията в секторa, безопасността и екологичността на пътните превозни средства, както и да защитят правата на потребителите и участниците в пазара.

По темата с предстоящото заседание на Европейския парламент и опасенията на превозвачите, че Пакетът мобилност I ще бъде включен в дневния ред, министър Желязков коментира, че на 25 март предстои лидерите на парламентарните групи да определят окончателно дали Пакетът ще бъде включен за разглеждане в заседанието на 27 март. Министърът обяви, че на 18 март ще проведе работна среща с представители на българските превозвачи, на която ще бъде обсъдена темата преди предстоящото гласуване в Европейския парламент. Той беше категоричен, че българската държава стои зад превозвачите и не е променила позицията си по този въпрос.