Терористът от Крайстчърч е носел оръжие с надпис "Шипченски проход 1877-78"
Секция: СВЯТ
15 Март 2019 13:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Терористът от Крайстчърч е носел оръжие с надпис "Шипченски проход 1877-78"

/КРОСС/ Оръжието, използвано от терориста, убил почти 50 души в Нова Зеландия, е ситно изписано на латиница и кирилица с имената на известни битки и военачалници, сражавали се с Османската империя, включително две, свързани с България.

На пълнители за автомат, които той е публикувал в профила си в "Туитър", се виждат надписи "Шипченски проход 1877-78" и "Битка при Булаир 1913 г.", която е едно от известните победни сражения на българската армия по време на Балканската война близо до Мраморно море.

Властите само съобщават, че са задържани трима мъже и една жена и на мъж на възраст близо 30 години е повдигнато обвинение за нападението и утре той ще бъде изправен пред съдия, но името му още не се споменава. Австралийски медии съобщиха, че това е Брентън Тарант - австралиец от щата Нов Южен Уелс. Той е бил фитнес инструктор в град Графтън, но след завършването на гимназия преди десетина години е пътувал няколко пъти до Европа и Азия.

Това е и терористът, който е излъчвал на живо в интернет избиването на хората в едната джамия в Крайстчърч.

Австралийската телевизия Ей Би Си получи потвърждение, че това е Тарант от Трейси Грей, която е ръководител на фитнеса Big River Gym, където той е работел между 2009 и 2011 г., след което е отпътувал за чужбина.

Агенция "Франс прес" съобщи, че видеозаписът от живото излъчване, на който се виждат и изписаните оръжия на нападателя, изглежда автентичен. Журналисти са сравнили видяното с предишни снимки от околността и вътрешното разположение на джамията "Масджид ал Нур", включително зеления килим в залата за молитви, и потвърждават пълно съвпадение.

Трейси Грей разказва, че в началото на десетилетието Тарант направил малко пари от търговия с биткойн и с тях финансирал пътуванията си в Европа, Източна и Югоизточна Азия, включително до Северна Корея.

В профилите си в социалните мрежи той се описва като "обикновен бял мъж от обикновено работническо семейство с ниски доходи". Грей допълва, че баща му починал от заболяване, свързано с излагането под въздействие на азбест, когато Тарант бил ученик в гимназията (Ей Би Си откриват, че Родни Тарант е починал през април 2010 г. на 49-годишна възраст). Според нея би трябвало все още да са живи майка му и сестра му.

"Франс прес" разказва и за манифеста му от 73 страници, в който той заявява, че повратната точка за него било поражението на Марин льо Пен през 2017 г. на президентските избори във Франция. Текстът е публикуван също в "Туитър" сутринта преди нападението и в него се декларира, че ще последва атака срещу мюсюлманите с цел да се предизвика расово насилие и "допълнително разделение между народите в Европа и нашествениците, които сега окупират европейски земи".

Заглавието "Голямата подмяна" е същото като на тръгнала от Франция конспиративна теория, според която европейското население се подменя с имигранти, които раждат много повече деца. Манифестът се обявява срещу масовата имиграция и приемането на това, че развитите страни са с общества от хора с разнообразен етническа и религиозна идентичност, говори се за "геноцид срещу белите" и се цитира популярен сред белите расисти като "14-те думи" девиз "Трябва да гарантираме съществуването на нашите хора и бъдещето на белите деца".